От началото на 2008 г. всеки притежател на местна или международна кредитна карта Транскарт вече може да тегли пари в брой на повече от 700 банкомата на Обединена Българска Банка. За по-голямо улеснение на клиентите, банкоматите ще бъдат означени със знака на Транскарт. Клиентите на дружеството ще мога да теглят до 400 лв. на ден, или 2800 лв. седмично, съобщават от дружеството.

„Транскарт”АД ще продължи да обогатява продуктите и услугите, както и да развива търговското си портфолио. Предстои да бъде разширено издаването на международните ко-брандирани кредитни карти TransCard MasterCard, като съвместно с международната картова организация се подготвят и чип-карти, покриващи международния стандарт за сигурност EMV. Плановете на дружеството включват и подготовката на споразумение за издаване на карти VISA.

Визията на новото ръководство на „Транскарт”АД е фокусирана върху налагането на дружеството като водещ оператор на ритейл пазара в България, като за целта започна преструктуриране на компанията. През октомври миналата година Общото събрание на акционерите на дружеството избра Любомир Каримански за изпълнителен директор и извърши промени в Съвета на директорите.

Направен бе анализ на дейността на мениджмънта до октомври 2007 г., като бяха установени слабости и нарушения на добрите бизнес практики и правилата за корпоративно управление от страна на бившия председател на СД Христо Георгиев. Констатирано беше, че при доставката на терминали за нуждите на картовия оператор, Христо Георгиев умишлено е завишавал цената, за да облагодетелства свои дъщерни фирми, при което сериозно е ощетил „Транскарт”.

Установено е, че при поддръжката на информационната и софтуерна система на компанията, бившият председател на СД, е заобикалял организирането на прозрачни конкурсни процедури, действайки отново в разрез с правилата за управление на публичните дружества. Данните сочат, че докато е заемал поста председател на СД, Христо Георгиев е организирал конкурентна дейност и е забавил изпълнението на одобрената бизнес-стратегия на „Транскарт”АД, за да облагодетелства своя компания, включително привличайки в нея обучени служители на картовия оператор. За тези свои действия той е освободен от длъжност, като ще му бъде потърсена и съдебна отговорност.
Неблагоприятните обстоятелства, свързани с дейността на бившото ръководство на „Транскарт”, не са се отразили и няма да се отразят под никаква форма върху издаването и обслужването на локалните и международните кредитни карти, както и върху лоялната и коректна политика спрямо клиенти и партньори на компанията. На новия мениджмънт, начело с изпълнителния директор Любомир Каримански, е възложено да продължи интензивното развитие на „Транскарт” АД, основано на стратегията за внедряване на най-нови технологии в картовия бизнес и мащабно разрастване на съществуващата системата за електронни разплащания.

Преструктурирането на бизнеса предвижда „Транскарт” да се съсредоточи изключително в дейностите, свързани с авторизацията на плащанията и управлението на мрежата от ПОС-терминали, а дъщерното дружество „Транскарт Файненшъл Сървисиз” да бъде издател на кредитните карти. Целта на стартираните структурни промени е подобряване на бързината и качеството на услугите и дългосрочното позициониране на „Транскарт”АД сред лидерите в областта на картовите разплащания в страната.