Неблагоприятната като цяло ситуация на световните ипотечни пазари помага на банките в страни, които практически не бяха засегнати от последствията на американската ипотечна криза, пише в. "Коммерсантъ". Вчера една от водещите испански банки Santander се договори за купуването на британската Alliance & Leicester за 2.6 млрд.долара, след като година по-рано цената беше 8.4 млрд.долара.

Alliance & Leicester, която заемаше седмо място на британския ипотечен пазар, сериозно пострада от ипотечната криза. През септември миналата година, когато се разрази кризата с Northern Rock, нейните акции се сринаха с 30%, а през февруари тя обяви, че печалбата й за 2007 г. е 417 млн. британски лири, докато за 2006 г. тя беше 585 млн. британски лири.

От началото на тази година акциите на банката паднаха с още 60%, като тя обяви отписване на 192 млн. лири.

Вчера неофициално стана ясно, че неназован купувач проявява интерес към Alliance & Leicester, като се предполагаше, че това е Santander, след което акциите на британската банка се покачиха почти наполовина.

Условията на сделката са такива, че испанците ще платят с 36% повече от цената, на която завършиха акциите на Alliance & Leicester миналата седмица.

Коментирайки сделката, председателят на борда на директорите на Alliance & Leicester Рой Браун заяви: "Имаме предвид съществуващите рискове. Отчитайки тези факти, предложението на Santander все пак е в интерес на нашите акционери".

Банките в Испания практически не бяха засегнати от американската ипотечна криза. Печалбата на Santander за 2007 г. възлиза на 9 млрд. евро, т.е. с 1.5 млрд. повече, отколкото през 2006 г. За 2008 г. тя очаква печалба от 10 млрд. евро.

Стабилното финансово състояние на испанската банка й позволява лесно да придобива чуждестранни активи, възползвайки се от конюнктурата.

През 2004 г. тя вече успя да купи втората по големина британска ипотечна банка Abbey и планира сливането й с Alliance & Leicester , с което практически ще притежава 7.6% от британския ипотечен пазар.

Експертите предполагат, че заявеният от Santander интерес кън Alliance & Leicester вероятно ще привлече и други претенденти за покупката й през следващите месеци.