Банка Пиреос България отчита 12.7% ръст на годишна база на нетната си печалба, която е в размер на 27.58 млн. лв. за първата половина на 2010 г., въпреки трудната икономическа обстановка в страната и отражението на световната финансова криза, се казва в официално прессъобщение на банката.

Общите активи на финансовата институция към края на месец юни 2010 г. са 3.6 млрд. лв. Депозитите се увеличават с 8.12% на годишна база, достигайки до обща стойност от 1.31 млрд. лв., като най-голям ръст се наблюдава при депозитите на граждани, където ново-привлечените средства са 117.023 млн. лв. Нетните приходи от лихви на банката възлизат на 61.7 млн. лв., а нетните приходи от комисиони и такси са 9.1 млн. лв.

„Само три от банките, които оперират в България, отбелязаха ръст на печалбата си в края на първото шестмесечие на 2010 г. Гордеем се с факта, че Банка Пиреос България постигна втория по големина ръст сред тях. Това е значителен успех, резултат от нашата разумна политика, много добро клиентско портфолио и високо ниво на удовлетвореност на клиентите ни.

Голяма част от клиенти ни са компании, работещи в сектори, които не бяха засегнати в голяма степен от кризата - големи и средни предприятия, международни корпорации, ориентирани към износ. Както показва и представянето ни, това се оказа една от ключовите съставки за нашия успех," заяви г-н Атанасиос Куцопулос, главен изпълнителен директор на Банка Пиреос България.

Основните финансови показатели на трезора остават стабилни и са по-добри от средните за пазара. Възвръщаемостта на капитала е 10.39%, възвръщаемостта на активите е 1.54% и съотношението разходи/приходи е на ниво от 48.42%. Необслужваните кредити в края на юни 2010 г. са 4.99%.

Отпуснатите кредити към фирми са на стойност 2.1 млрд. лв., а кредити към граждани 634.1 млн. лв. (в това число ипотечните кредити на обща стойност 464.3 млн. лв.).

Нетната печалба на Финансова Група Пиреос през втората четвърт на 2010 достига 30 млн. евро в сравнение със 7 млн. евро през първото тримесечие на годината. Заради еднократен данък върху печалбата в размер на 28 млн. евро (налаган на гръцките компании върху печалбите им през 2009 г.) нетната печалба за първото шестмесечие е в размер на 10 млн. евро.

Доходността от оперативна дейност преди провизии нараства с 14%, достигайки 334 млн. евро, благодарение на по-високите нетни приходи от лихви, които се увеличават с 12%, достигайки 591 млн. евро.

Оперативните разходи са на същите нива като през първата половина на 2009 г., като целта е до края на тази година разходите да са по-ниски в сравнение с миналата година.

Провизиите нарастват с 30% и достигат 268 млн. евро в сравнение с 207 млн. евро през първата половина на 2009 г., като се цели запазване на коефициент на покритие (натрупаните провизии за обезценка към кредити в просрочие над 90 дни) от 50% и от 110%, включвайки материалните обезпечения.

По повод обявяването на резултатите от първата половина на 2010 г. председателят на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Финансова Група Пиреос, Михалис Салас заяви: „Втората четвърт на 2010 г. се оказа най-критичният период за гръцката икономика. Фискалната криза наложи на страната да приеме Европейския механизъм за подкрепа и да стартира структурни реформи, които бяха отлагани години наред. Тези усилия, които се полагат и в момента, са предизвикателство, но в същото време предоставят значителни възможности пред страната да се развива. Фокусирани върху хроничната структурна слабост и освобождаващи системата от нейната скованост в миналото, тези реформи могат да стимулират предприемачеството и да освободят потенциала за растеж на страната, а това е най-сигурният път към дългосрочен икономически и социален просперитет.

В тази обстановта гръцката банкова система също се изправи пред предизвикателства, но беше стъпила на здрави основи и разумни решения, взети в периода на висок ръст, което я направи добре подготвена да се изправи пред кризата. Във втората четвърт на 2010 г. Финансова Група Пиреос успя да се справи ефективно с промените в икономическата среда и успя да подобри своята оперативна доходност. На базата на настоящите показатели, представянето на групата във втората половина на годината се очаква да бъде добро."

В съответствие с целите и намеренията да бъде институция с водеща позиция на пазара, през юли Банка Пиреос, част от Финансова Група Пиреос, отправи предложение към гръцкото правителство да закупи 77.31% дял в Agricultural Bank of Greece и 33.04% в Hellenic PostBank. Новата финансова група, която ще се формира след консолидирането на трите банки, ще има водеща позиция на пазара на кредити и депозити в Гърция и ще стане втората по големина гръцка финансова институция в региона.