Банките, които поискаха помощ от щатското правителство в резултат на кризата, са платили на изпълнителните си директори близо 1.6 млрд. долара възнаграждения и бонуси през изминалата година, сочи изследване направено от АР.

Сто и шестнадесетте финансови институции, където са взети възнагражденията на 600-те най-високо платени мениджъри са получили помощ до момента от данъкоплатците в размер на 188 млрд. долара от Вашингтон.

Някои банки са намалили възнагражденията на своите топ мениджъри през изминалата година, но въпреки това компенсационните им пакети са били в размер на стотици милиони долара.

Компенсациите са включвали парични бонуси, опции, лично използване на фирмени самолети и други социални придобивки, като подсигуряване на място за живеене, членуване във ВИП-клубове и др., според направеното проучване.

Подобни бонуси могат да се приемат, като „подкуп" към изпълнителните директори, за да „свършат това, за което им се плаща", коментира републиканеца Барни Франк, член на комисията за Финансови Услуги към Сената.

Изследването направено въз основа на годишните доклади на банките, предадени в Комисията за финансов надзор е посочило, че средното възнаграждение на изпълнителните директори е било 2.6 млн. долара за изминалата година.

Проучването е посочило още, че Лойд Бланкфейн, президент и изпълнителен директор на Goldman Sachs, е получил около 54 млн. долара възнаграждения за изминалата година.

Петте най-високо платени мениджъра в компанията са получили сумарно общо 242 млн. долара възнаграждения, една значителна по размер сума.

За сравнение през тази година, седемте най-високоплатени изпълнителни директора на Goldman се очаква да получат базово възнаграждение в размер на едва 600 000 долара, без парични и опционни бонуси, съобщиха от компанията.

На 16 декември през тази година инвестиционната банка предмет на разглеждане е регистрирала първата си загуба, откакто стана публична през 1999 година. Тя е получила 10 млрд. долара правителствени помощи на 28 октомври.