Може ли едновременно някой да плаща сметките вместо вас и така да пестите пари? Това е възможно с нови услуги, на които банките залагат. Те са валидни при наличие на разплащателна сметка или откриване на нова. Абонаментът включва пакет от услуги по сметката срещу минимална месечна такса.

Очевидно това е фокусът на банките в последните месеци за привличане на клиенти в ситуацията на намаляло кредитиране. Удобството за клиентите е в това, че не се грижат сами да ходят на каси, за да плащат вода, ток, телефон и интернет. Повечето трезори предлагат и плащане на СОТ, кабелна или цифрова тв.

Само 1.50 лева на месец е таксата на един от големите ни трезори за подобен пакет услуги, при издадена дебитна карта Visa Electron, или 1.90 лв. при издадена дебитна карта Visa Electron+/Maestro. Срещу тази такса картата ви е без месечна такса, също и интернет банкирането.

Имате право на неограничен брой безплатни тегления с дебитната карта на банкомати на банката и едно безплатно теглене от машинка на друг трезор за месец.

Плащанията на стоки и услуги през ПОС терминал също са без такса. Получавате и право да ви се плащат две комунални услуги месечно без такса чрез еPay.bg. Обикновено тази такса е 25 ст. на плащане. Всеки месец на първо число получавате безплатно и извлечение по сметката си на електронна поща.

Плащането на сметките през банката може не само да ви спести време, но и пари. Офертите на банките включват намаления на лихвата по кредит, ако ви предоставят подобна услуга. Така при ипотечен заем в същата банка, ако трезорът ви плаща 4 комунални сметки, получавате намаление на лихвата до 0.5 на сто.

За ваше удобство трезорите предлагат и SMS известяване за всяка от извършените транзакции. Така ако ви предстои вноска по заема или наближава падежът на депозита ви, безплатно три дни по-рано ще бъдете уведомени по телефона.

За да избегнете плащането на твърде високи сметки за парно или ток, можете да зададете лимит, до който банката да прави плащането автоматично. Например 100 лева. Така за всяка по-голяма сума трезорът ще иска първо да дадете съгласие и едва тогава да направи плащането.

Ако пък изберете друга от разплащателните сметки, през която да се плащат комуналните ви услуги, получавате по нея по-висока годишна лихва. До 3.5 на сто.

Почти няма трезор, който да не предлага подобни пакети по разплащателни сметки, който включва плащането на различен брой услуги. Според това се определя и месечната такса, която плащате за пакета, както и броят на безплатните тегления, известявания и намаление на част от таксите.

Цените варират - има такси от 2 лв., 4 лв., до 9 лева месечно, като по-ниски са тарифите при плащането и ползването на повече услуги от страна на банката. При всички случаи обаче пестите, защото ако ползвате въпросните услуги поотделно, общо таксите по тях излизат по-скъпо. Обикновено с пакетната услуга пестите до 30 на сто от събираните такси.

Някои от трезорите предлагат и допълнителни бонуси като безплатна застраховка "Злополука".

Източник: в. Стандарт