Третата най-голяма щатска банка Citigroup Inc. обяви, че печалбата й за второто тримесечие е паднала с 38%. Положителният резултат обаче е по-висока в сравнение с очакванията на анализаторите, информира Bloomberg.

Печалбата на Citigroup възлиза на 2.73 млрд. долара за второто тримесечие, в сравнение с 4.39 млрд. долара за същия период година по-рано. Печалбата на акция е 9 цента, надхвърляйки предварителните очаквания на анализаторите за положителен резултат в размер на 5-цента на акция.

Citigroup, която през декември върна 20 млрд. долара от получените от държавата помощни средства, все още е 18% собственост на Министерството на финансите на САЩ.

През тази година правителството продаде 2.2 млрд. от своите 7.7 млрд. акции, на банката, които получи от конвертирането на 25 млрд. долара от спасителните средства в обикновени акции. Правителството планира да продаде оставащите акции до края на 2010 г.

Цената на акциите на банката скочи до шестмесечен връх от 4.97 долара за брой през април, но се срина в следващите месеци.

Цените на суаповете за осигуряване срещу кредитен риск на Citigroup, които инвеститорите използват за това да залагат на вероятността, че компанията няма да може да изплати задълженията си, са нараснали 26% през второто тримесечие до 194 180 долара на година 10 млн. долара покритие за пет години, по данни на Bloomberg.