Планът на британското правителство да инжектира още 25.5 млрд. паунда (42 млрд. долара) в Royal Bank of Scotland Group Plc ще направи спасяването й най-скъпото в света, изпреварвайки щатската Citigroup Inc, информира Bloomberg.

Днес правителството на министър-председателя Гордън Браун може да обяви допълнителното финансиране за RBS както и финансиране в размер на 5.6 млрд. паунда за Lloyds Banking Group Plc. Това са двете най-големи британски банки, които получиха правителствена помощ.

Така средствата получени от базираната в Единбург RBS ще нараснат до около 45.5 млрд. паунда, което е повече от 45-те млрд. долара инжектирани в Citigroup и Bank of America Corp.

Правителството осигурява още средства на банките, въпреки че Централната банка на Великобритания твърди, че рецесията в страната е почти приключила.

Днешните 31 млрд. паунда допълнително финансиране са осем пъти повече от военните разходи на Великобритания през тази година в Афганистан.

Решението вероятно ще се окаже непопулярно сред гласоподавателите, които са разгневени от завръщането на бонусите. Допълните възнаграждения за служителите във сферата на финансовите услуги могат да нараснат с 50% през тази година, според Центъра за икономика и бизнес проучвания.

Lloyds планира да набере около 13 млрд. паунда от продажбата на права, за да може да излезе от правителствената програма за гарантиране на рисковите активи. Правителството, което притежава 43% от банката, ще се възползва от правата си за закупуването на акции на стойност около 5.6 млрд. паунда.

Базираната в Ню Йорк Citigroup през миналата година беше толкова близо до недостиг на финансиране, че трябваше да получи 45 млрд. долара от правителството. Citigroup 34% собственост на правителството на САЩ, докато британското правителство притежава 70-процентен дял в RBS. Базираната в Шарлът Bank of America също получи 45 млрд. долара държавна помощ.

Преди очакваното днес изявление на всяко британско домакинство са падат по около 3 000 паунда инвестирани в банките. Загубата на правителството от дяловете му в RBS и Lloyds е намаляла до 10.9 млрд. паунда през юни в сравнение с 18 млрд. паунда през февруари, след като акциите на банковите институции поскъпнаха.

Международният валутен фонд прогнозира че спасяването на британските банки може да нарасне до окончателните 9.1% от БВП, или около 132 млрд. паунда.