Международната рейтинговата агенция Standard and Poor’s повиши краткосрочния рейтинг на УниКредит Булбанк до „А-2“. Дългосрочният рейтинг и перспективата бяха потвърдени съответно на „BBB” и „стабилна“ от анализаторите на агенцията.

По този начин рейтингът на УниКредит Булбанк отново се изравнява с този на България броени дни след промяната на краткосрочната оценка на страната, оповестена на 10 август от Standard and Poor’s. Това прави рейтингът на УниКредит Булбанк най-високият възможен за момента заради ограничението, че рейтингът на една финансова институция не може да надвишава този на страната, в която работи.

В специалния си доклад за повишението на рейтинга на УниКредит Булбанк анализаторите на Standard and Poor’s посочват, че оценяват банката като една от стратегически важните за групата на УниКредит. „По тази причина оценката ни за банката се базира и на подкрепата, на която би могла да разчита от акционерите си. Благодарение на тази подкрепа рейтингът на банката би могъл да бъде дори още по-висок“, се посочва в доклада на Standard and Poor’s.

Стабилната перспектива, продължават анализаторите на агенцията, е отражение на дългосрочната оценка и прогнозите ни, че финансовият профил на УниКредит Булбанк няма да се промени сериозно в следващите 12 месеца. Според написаното в доклада перспективата отразява и виждането на експертите от Standard and Poor’s, че банката ще запази способността си да генерира капитал и приходи.

Рейтинговите оценки на УниКредит Булбанк са на едно и също ниво и с рейтинга на краткосрочните облигации на страната в местна и чуждестранна валута.