Standard & Poor's преразглежда кредитния рейтинг на БАКБ

537
Standard & Poor's преразглежда кредитния рейтинг на БАКБ


Вчера от Standard & Poor's са уведомили ръководството на БАКБ, че кредитният рейтинг на банката е поставен под наблюдение с позитивни изгледи (Credit Watch Positive), гласи корпоративно съобщение на сайта на Българска фондова борса.

Решението на Standard & Poor's се дължи на новината, че Allied Irish Banks PLC (AIB; A+/Positive/A-1) възнамерява да придобие 49.99% от акциите на БАКБ. Сделката ще приключи след получаване на всички разрешения и одобрения от компетентните институции в България и Ирландия.

Поставянето на кредитния рейтинг на БАКБ "под наблюдение" отразява потенциала за подобрение на кредитоспособността на банката вследствие на това, че AIB ще стане нейният най-голям акционер. Според S&P no този начин пред БАКБ се откриват добри възможности да се възползва от бъдеща продуктова, оперативна, мениджърска и финансова подкрепа от AIB.

Това би могло да засили пазарните позиции и финансовата стабилност на БАКБ в силно конкурентния и бързо разрастващ се банков сектор в България. В случай, че сделката приключи успешно, рейтингът на БАКБ за начало би могъл да бъде повишен с една или две стъпки.

За определяне на рейтинга Standard & Poor's ще оцени стратегическото значение на БАКБ за AIB, оперативното и финансово обвързване и подкрепа от страна на AIB, стратегията, която ще бъде прилагана, както и въздействието на тези фактори върху самостоятелния и окончателен рейтинг на БАКБ.

Standard & Poor's очаква да обяви окончателния кредитен рейтинг на БАКБ след приключването на сделката, както и след разглеждане на стратегията, финансирането и мениджърската и финансова подкрепа от страна на AIB.

По време на днешната борсова сесия акциите на БАКБ поевтиняха с 4.29% до средните 65.36 лв. за лот.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg