Тегленето на пари от банкомат си има цена

8964
Тегленето на пари от банкомат си има цена

Повече от 6.4 млн. са дебитните карти, издадени у нас по данни от края на 2015 г. С тях за миналата година са теглени по средните 62.5 млн. лв., а общата сума за годината достига рекордните 22.825 млрд. лв.

Това е значително повече от изтеглените за година по-рано 19.03 млрд. лв., както и 17.6 млрд. лв., отчетени от БНБ за 2013 г.

Банкоматите в страната са използвани 120.697 млн. пъти за 2015 г., а средната стойност на една трансакция е рекордна – 189.11 лв.

Именно за всяко от тези над 120 000 000 тегления банките в страната взимат такса, която е различна, в зависимост от това дали теглим на собствен или чужд банкомат.

Справка на Profit.bg сред 11-те най-големи банки в страната, които към 30 юни 2016 г. управляват активи за над 75 млрд. лв., или 85% от съвкупните за системата, сочи, че таксите за теглене от чужд банкомат масово са около 1 лв.

Най-евтино излиза на картодържателите на Уникредит Булбанк и Райфайзенбанк (0.98 лв.), Сосиете Женерал Експресбанк (0.99 лв.), а най-скъпо плащат клиентите на Алианц Банк и Банка ДСК – респективно 1.06 и 1.10 лв.

Останалите големи банки, сред които са Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Обединена Българска банка, Централна кооперативна банка, Пиреос Банк и СИБАНК, взимат по 1 лв. на всяко теглене от банкомат на друга банка.

В случай че тегленето е от собствен ATM, то тогава трансакциите са безплатни за картите, издадени от Уникредит Булбанк и Сосиете Женерал Експресбанк и само 0.15 лв. за тези от Алианц Банк България.

По 0.20 лв. на теглене заплащат картодържателите на Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк, Централна кооперативна банка и Пиреос Банк, а 0.22 лв. - на Банка ДСК.

Най-скъпо (0.30 лв.) излиза тегленето на физическите лица, клиенти на Пощенска банка, Обединена Българска банка и Пиреос Банк, ползващи собствени банкомати.

Така че огледажте се за банкомат на вашата банка, а не за най-близкия. Един лев не са много пари, но замислете се колко пъти средно в годината ползвате банкомат?

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

двоумя се
# 0
10:09 | 10 September 2016
всеки има глава на раменете и да прави това, което на него му е изгодно. и така не можах да вдяна-едни са ЗА, а други-ПРОТИВ. ама този професор от запада. не така, бе, чедо тук не е запад/// ИМАМЕ хора на запад, то във всяка къща почти има таквиз, ама да ви светна, не ни обясняват нищо. казват ни следното: и да ви обясняваме - прости сте. ами прости ще сме, като обстойно не ни кажете как стоят нещата, не на запад, а в БГ демек хахаха///. те ПРОФЕСОРЕ, Я МИ отговори има ли ли са социализАм, както у нас в БГ. ДавайТЕ още инфо и без платени тролове...........interesna statia za ogranicheni i prosti hora kato nas.....cicosam
Янко
# 1
19:09 | 8 September 2016
"Professor" - кажи коя е тази банка ако може!
Professor
# 2
15:09 | 8 September 2016
Никога кредитни ,дебитни и прочире продукти в Българска банка!!! -Американската банка, която ползувам ми дава 13 % отстъпки за пазаруване от сайтове в цял свят от ценит cash back for over 3000$ -Бонус на края на всяка годината в КЕШ -никакви транзакционни такси за собствени банкомати,никакви такси за онлайн разплащания -Цуфров криптиран сертификат ,система за сигурност пин+ код +гласово потвърждение на транзакции над определена сума по телефона .БЕЗПЛАТНО !!! -Заеми на 2% -Оврдрафт на 3.5 % ако не се плати до края на месеца ако се плати =НУЛА процента ....... мАРШ НА МАЙКА СИ В .... П ..БЪЛГАРСКИ ЦЪРВУЛАНКОВЦИ !!!
mnenie
# 3
13:09 | 8 September 2016
и на мен не ми е ясно - тая измишлиотина само в България ли е. Банката трябва да плаща на нас, че си влагаме парите в нея, тоест тя има по - голям капитал, който да инвестира. А на практика лихвения процент е няколко пъти по - малък то таксите, които банката налага на нас. Банкоматите са нововъведение, което намалява броя физически служители на банката. Тоест банката трябва да плаща на нас - че използваме основно банкомати - тоест няма нужда от физически касиер, с което банката намалява разходите за персонал, с което увеличва печалбата си.
да
# 4
12:09 | 8 September 2016
освен 0,30ст. на теглене от банкомат на обб, всеки месец банката взема 2,50лв. затова, че си й клиент, питам ЗАЩО?
Mango
# 5
12:09 | 8 September 2016
Ако дръжавата не беше насилила чорбаджиите да плащат по банка тегленията от банкомат да са 1/100 ...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg