Министърът от царския кабинет Николай Василев си поиска банка. Неговата фирма "Експат капитал" е единият от двамата кандидати за почти 50% от капитала на Българо-американската кредитна банка (БАКБ), съобщиха от БНБ.

Дю дилижънс (финансов, данъчноправен, екологичен, технически и др. преглед) в трезора е правен от Централна кооперативна банка (ЦКБ) и дружеството "Експат капитал". В него 34% държи и Атанас Тилев в съдружие с Николай Василев и неговия зам.-министър в кабинета Сакскобургготски Никола Янков.

След финансовия оглед и двамата купувачи са заявили пред БНБ намерението си да придобият 49.99% от трезора. Засега са водени само разговори, официална оферта за одобрение от централната банка все още няма, поясниха оттам.

От страна на купувача "Експат капитал" пък оповестиха, че има подадена обвързваща оферта в БАКБ, чийто срок още не е изтекъл.

От БНБ са настояли купувачът да има достатъчно капитал, за да гарантира ликвидността на купувания трезор. Поради това се е наложило през февруари дружеството на бившия царски министър да вдигне капитала си с 12 млн. лв., които идват от включването на бургаската фирма "Евробилд".

Фирми, близки до собственика на другия кандидат (ЦКБ) - варненската група ТИМ, купиха в края на миналата година голям пакет акции от Тексимбанк.

Източник: в. Стандарт