Централната банка на Япония обяви, че е по-песимистично настроена към перспективите за японската икономика и остави основния си лихвен процент непроменен на най-ниското ниво измежду развитите индустриални държави, предава Bloomberg.

“Икономическият растеж е слаб на фона на високите цени на енергията и материалите, както и на слабия ръст на износа”, се казва в изявление на губернатора на банката Масааки Ширакава и неговите колеги, които преди това оставиха основната лихва в страната непроменена на 0.5%.

Втората най-голяма икономика се е свила с 2.4% на годишна база през второто тримесечие, след като инфлацията достигна най-високото си ниво от десетилетие насам и попречи на потребителските разходите, а забавянето на световната икономиката попречи на износа. През април Централната банка изостави политиката по увеличение на лихвените проценти. В момента Япония е на прага на рецесия и икономистите смятат, че няма вероятност цените на заемите да бъдат увеличени поне до следващата година.

Нестабилността на финансовия пазар, забавянето на както на икономиката на САЩ, така и на световната, и покачващите се цени на суровините крият рискове за икономиката на Страната на изгряващото слънце, се казва в днешното изявление. Банката намали оценката си за икономиката за втори пореден месец, след като през юли обяви, че икономиката “се забавя все повече”

Един долар се разменяше срещу 109.74 йени след изявлението на Централната банка, в сравнение с 109.80 йени преди публикуването му. Доходността на японските 10-годишни държавни облигации нарасна с половин базисен пункт до 1.445%. Решението за основният лихвен процент е било взето единодушно и беше прогнозирано от всички 32 икономисти, интервюирани от Bloomberg.

Анализаторите не очакват банката да намали лихвените проценти, тъй като поддържането им на ниско ниво би могло да стимулира икономиката прекалено много след като се възстанови.

Износът на Япония е намалял с най-много от рецесията през 2001-2002 г. насам, показаха данни за БВП на страната, изнесени миналата седмица. От правителството описаха икономиката като “отслабваща” по-рано този месец, след като стана ясно, че износът, фабричното производство и потреблението на домакинствата са отбелязали спад през юни, а безработицата е нараснала.

Миналия месец банката намали прогнозата си за растежа на икономиката през годината приключваща през март 2009 г. от 1.5 до 1.2%, изтъквайки като причина високите цени на суровините, които пречат на растежа.

Покачващите се цени на суровините притискат компаниите и потребителите в Япония, която внася почти всичкия си петрол и 60% от храните си.

За момента няма доказателства, че инфлацията се разпространява извън вносните горива и хранителните продукти. С изключение на храните и енергията, потребителските цени в страната са нараснали с 0.1%. За сравнение, потребителските цени в САЩ са нараснали с 2.5% миналия месец.