Вече нестабилният банков сектор на Украйна днес изглеждаше още по-разклатен - на фона на десетките банки, кандидатстващи за правителствена помощ, предаде ДПА.

Общо 25 финансови институции са подали молби за нисколихвени заеми или друг вид държавна помощ, съобщи Анатолий Шаповалов, говорител на Националната банка на Украйна, цитиран от агенция Интерфакс.

Комюникето на банката е публикувано ден, след като украинското правителство обяви безпрецедентен план от 1 млрд. долара за спасяване на шестата по големина банка в страната - Prominvestbank.

Украинската национална банка очаква да отпусне още "най-малко" 310 млн. долара на разрастващата се група от нуждаещи се банки, за да поддържа ликвидността в сектора, посочи Шаповалов.

Финансовите медии в Украйна са оценили стойността на заемите, които националната банка ще отпусне скоро на банковия сектор в страната, на близо 2 млрд. долара, включително вече обещаните на Prominvestbank.

Притежателите на сметки в затруднената банка вчера не можеха да изтеглят депозитите сиили да извършват други транзакции, тъй като офисите на Prominvestbank бяха затворени.

Ръководството на банката е поискало допълнителна помощ от 390 млн. долара, освен споменатите 1 млрд. долара, информира Интерфакс.

Националната банка на Украйна е одобрила вече 23 от 25 молби за помощи на стойност от около 620 млн. долара, се посочват медиите. Делът на банките, които се нуждаят от ликвидни средства, е 25 на сто от националния сектор, отбелязват наблюдатели. Сред тези банки са Narda, Rodovidbank, Alfa-Bank, Kreditbank и Finansi i Kredit bank.

Източник: БТА