Унгарската финансова група OTP може да продаде подразделението си в Румъния, ако то продължава да не бъде нерентабилно, информира standard.ro.

OTP е мажоритарен акционер в OTP Bank Romania, която пък контролира 1.4% от пазара във северната ни съседка. Акционерите обаче са решили да преустановят процеса на разрастване в страната.

OTP също така обяви намеренията си да продаде подразделенията си в Сърбия, Черна Гора, Хърватия и Словакия.

Клоновете и всички портфейлни инвестиции не е задължително да бъдат продавани, но ще бъдат обект на периодични оценки, за да е сигурно, че са рентабилни, заявява главният финансов директор на OTP Ласло Урбан.

OTP Bank Romania е отчела 5.07 млн. евро загуба през първата половина на 2008 г. Румънският пазар има по-голям потенциал от тези на Хърватия и Черна Гора, но местният клон на банката отчита слаби резултати, по-лоши дори и от тези на OTP Bank Slovakia.

OTP остава относително незасегната от кризата, обхванала глобалните финансови пазари. Институцията очаква да достигне планираните за тази година финансови резултати, заяви изпълнителният директор на банката пред инвеститори в София вчера.

В прогнозите на банката е заложена печалба в размер на 1.1 млрд. евро. Компанията се надява до 2010 г. да достигне печалба преди данъци в размер на 2 млрд. евро.

България е определяна като един от ключовите пазари на унгарската финансова група.

Още по темата:

ОТР незасегната от финансовата криза, определя България като "ключов пазар"