В Русия се увеличава броят на фалитите на длъжници по ипотечни кредити, съобщава в интервю за днешното издание на в. "Росийская газета" Владимир Пономарьов, вицепрезидент на Асоциацията на строителите в Русия и председател на съвета на Националната асоциация на участниците на ипотечния пазар, цитиран от агенция ИТАР-ТАСС.

"Близо два процента от длъжниците по ипотечни кредити в Русия са обявили фалит. Обезпокоителното е, че този процент нараства", подчертава Пономарьов. Според него причината за тази тенденция е същата като в САЩ - банките са започнали да отчитат
не само "белите", но и така наречените черни доходи. На пазара са се появили ипотечни линии с много ниски начални вноски или дори без начална вноска.

Основният проблем в Русия е невъзможността в кратки срокове да се рефинансират вече отпуснатите кредити. Много банки нямат друга възможност, освен да прекратят ипотечните си линии. Това не се съобщава официално, но под различни предлози се отказва отпускането на ипотечни кредити.

В Русия липсва и важният механизъм за застраховане на кредитните рискове. При този вид застраховане част от кредита се застрахова и, ако длъжникът не може да плати, то част от дължимата сума се покрива от застрахователната компания.

Ипотечните кредити стават все по-популярни в Русия. Масовото им използване започва през 2002 г., когато са отпуснати кредити за 300 млн. долара. През миналата година тази сума вече е 25 млрд. долара. Така по обем на ипотечния пазар страната достига Полша, като ипотечни кредити са получили 700 000 руски семейства.

В Русия обаче ипотечен кредит могат да си позволят само семейства, които при трима членове на домакинството имат доходи от минимум 60 000 - 70 000 рубли. А това са едва 20 на сто от населението, допълва Пономарьов.

Източник:БТА