Правителството увеличава на капитала на Българската банка за развитие АД с 500 млн. лв.

Увеличаването е една от мерките за противодействие на последиците от световната финансова криза върху реалния сектор. Тя е включена в пакета „Пазарна гъвкавост", а целта осигуряването на кредитен ресурс на малкия и средния бизнес, запазване на тяхната стабилност и конкурентоспособност, повишаване на заетостта и стимулиране развитието на националната икономика в условията на глобалната финансова криза, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Ще бъдат развити и използвани различни схеми за подпомагане на предприемачите, включително и повишаване на експортния потенциал и конкурентоспособност.

Като приоритетен финансов инструмент „Българската банка за развитие" ще използва предоставянето на кредитни линии на търговските банки, които да кредитират малките и средните предприятия при по-благоприятни условия.

В днешното постановление е записано, че средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет през 2008 г. и/или през 2009 г.

Припомняме, че това е третото увеличение на капитала на банката. Решението за първото увеличение, в размер на 100 млн. лв. беше взето на 4 ноември тази година, а за второто- в размер на 330 млн. лв., на 10 декември.

Уставният капитал на банката може да бъде увеличаван неограничено с решение на общото събрание на акционерите, като акциите на държавата, в размер не по-малък от 51 на сто от регистрирания към съответния момент капитал, са непрехвърлими. Допуска се собственици на акциите да могат да бъдат Банката за развитие към Съвета на Европа, Европейската инвестиционна.