Новият министър на финансите на Великобритания Джордж Озбърн отмени регулаторните промени, въведени от Гордън Браун през 1997 г., като обяви, че Централната банка на Великобритания и новосъздадена агенция ще поемат на практика цялата власт от настоящия финансов регулаторен орган FSA.

Озбърн обяви, че централната банка ще получи властта да следи "цялостната картина" на финансовата система, а тристранната система, която в момента поделя пълномощията между централната банка, FSA и министерството на финансовите ще бъде изоставена.

Съгласно планът на Озбърн регулаторен орган ще докладва на Централната банка на Великобритания, която пък ще контролира банките, инвестиционните банки, строителния сектор и застрахователните компании. В добавка към това към централната банка ще бъде създадена независима комисия по финансова политика, която ще следи за евентуални макроикономически проблеми, които могат да поставят под заплаха икономическата и финансовата стабилност и ще може да предприема действия, за да ги предотвратява.

Ще бъде създаден и нов орган свързан с защитата на потребителите и пазарите, според Озбърн. Той очаква новата регулаторна система да бъде готова до 2012 г.

Предвидените промени ще отредят на управителя на Централната банка на Великобритания подобна роля като на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.