Virgin Money, собственост на милиардера Ричард Брансън, вчера финализира придобиването на спасената с държавни средства от фалит британска банка Northern Rock, въпреки призивите за забавяне на продажбата, докато регулаторните органи проверят дали сделката е изгодна за държавата, информира Reuters.

Британското правителство се съгласи през ноември да продаде Northern Rock на Virgin Money, банковото подразделение на компанията на Ричард Брансън Virgin Group, на цена между 747 млн. паунда и 1 млрд. паунда.

Сделката няма да възстанови всичките 1.4 млрд. паунда (2.2 млрд. долара) похарчени от правителството, за спасяването на банката по време на кредитната криза.

Лейбъристите, които са основната опозиционна партия в страната, настояваха сделката да бъде забавена, докато Националната служба по одит проучи продажбата.

Northern Rock, която стана жертва на първото масово изтегляне на средства от британска банка от десетилетия насам, беше национализирана преди три години, след като почти фалира по време на кредитната криза.

Дейвид Клементи, който е бивш заместник управител на Централната банка на Великобритания, ще бъде председател на новата банкова група а Джейн-Анн Гадия ще заема поста главен изпълнителен директор, съобщават от Virgin.