Вирус кара банкомати да "повръщат" всички пари

5158
Вирус кара банкомати да

Крадците вече не разбиват банкомати - нов вирус ги заразява и за секунди изпразва всички налични пари в устройствата.

Няколко машини за кеш у нас вече са атакувани с новата технология, научи "24 часа" от експерти в информационната сигурност.

Това са нови вируси, подобни на руските, които вече са източвали парите на доста хора в европейските страни в началото на 2009 г.

Напоследък този нов хит набира скорост и у нас. Вече са били изпразнени банкомати в чужбина. Банките засега мълчат и не искат да оповестяват информация по този въпрос.

Целта на вируса е да бъде заразен софтуерът на банкомата

Бандитите използвали флашка с вируса, която поставяли зад устройството в съответен вход.

На гърба на банкоматите има вратичка, която се заключва с елементарни ключове. Тя се отваря от спецовете за секунди.

След като флашката се постави в банкомата, вирусът вече действа. Миг по-късно се превключва на автоматичен сервизен режим. После програмата дава команда на банкомата и започват да се изпразват една по една всички касетки с наличните банкноти.

Така на престъпниците им остава само да приберат парите и да изчезнат. След това могат да поставят заразената с вируса флашка в друг банкомат. Завръщат се вече двойните клавиатури, но те са много по-добре изработени, предупреждават още специалистите.

Това е друга интересна тенденция, която се забелязва сред престъпленията с банкомати напоследък, коментираха запознати. Досега не се предпочитаха клавиатурите, защото е по-скъпо и трудно за изработка.

Миникамерите вършеха същото за по-малко пари. Напоследък обаче все повече хора започнаха да крият с ръка пинкода си. Така бандитите са принудени отново да ползват двойните клавиатури, които имат вградени сензори и памет.

Когато човек набере цифрите, се записва пинът и посредством таймерите се сверяват свалените данни от картите. Бутафорните клавиатури са точно като истинските. Те не могат да бъдат различени от неспециалисти.

Те реално са направени от свалени от друг банкомат клавиатури. След това се монтират на специално изработени плотове, които с бързо движение се слагат на подготвените за това банкомати.

Всички фалшиви клавиатури и части за банкомати се изработват в малки цехчета. Панелите се поръчват при занаятчии, разказаха от полицията. Бандитите често чупят някаква част от банкомата, която ползват за мостра. След това поръчват необходимите спрейове и боядисват. Реално има само няколко вида банкомати.

Трябва просто да си намериш необходимите детайли и си готов, разказват от полицията. Това са бутафорни части, коитосе слагат и махат за секунди. Обикновено се ползва двойнозалепваща се лепенка. Монтират ги през нощта, когато няма хора и трудно се забелязва.

Бандитите копират данните чрез скиминг устройство, поставено на мястото, в което се слагат картите, припомнят от полицията. Скимингът сваля данните чрез специален софтуер, които стават все по-прецизно изработени.

Основните производители са в Силистра, София и Варна, разказват още специалистите.

За разлика от други страни устройствата не се продават в България, а си стоят в организацията. По данни на разследващите едно скиминг устройство за около 100 лева изкарва за 24 часа към 3000 лв.

Освен данните от картата са необходими и числата от пина. Те се свалят чрез миникамера, монтирана на подходящо място или двойната клавиатура.

Все по-често започва да се кодира информацията, която се краде от банковите карти, разказва пък Антони Ангов от Икономическа полиция в Главна дирекция Криминална полиция. Това се правело с цел да се скрият данни от хората на по-ниски нива в организацията.

Като цяло те не са особено интелигентни, твърдят от полицията. Обикновено колкото е по-опасно, толкова по-млади хора се вземат, допълва още Ангов.

Според полицията в България ударите не са големи. Често този вид престъпници използват страната ни като терен за обучение. Пробват различни варианти за точене на данни от карти, които по-късно реализират в богатите страни от Европа.

Бандитите, които са подготвени и имат ресурс, отиват в чужбина. Там са големите пари. Има много добри дестинации, където традиционно е пълно с туристи.

Притегателно място са северните европейски държави. Там хората получават високи заплати и ползват масово карти, пълни поне с 2-3 хиляди паунда. Освен това в чужбина има и безкасови бензиностанции, където нашите монтират скиминги и точат десетки данни. Ходи се на проверени дестинации. Например в Холандия се ползват много апарати за градския транспорт, на които се плаща с карта. Когато отидат там, нашите бандити си залагат апаратурата и не им трябва нищо друго, свалят непрекъснато данни, коментира още Ангов.

Източник: в. 24 часа

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg