Вижте най-старите български банкноти (снимки)

14397
Вижте най-старите български банкноти (снимки)

Днес у нас в обращение са 329 млн. банкноти, като най-много – 103.7 млн. броя, са купюрите от 20 лв., което представлява 31.51% от всички банкноти.

Делът на 50 лв. купюри е 20.09%, на 10 лв. - 19.97%, а на 2 лв. - 11.77 на сто.

Най-малък брой банкноти в обращение имаме от 100 и 5 лв, съответно 9.61 на сто и 5.83%.


Знаете ли обаче кои са първите български банкоти и монети и как са изглеждали те?

Отговорите на този въпрос ни дават каталозите на Българска народна банка за всички емитирани от институцията в периода от Освобождението до наши дни банкноти и монети.

Това са златните 20 и 50 лв., които са в обращение близо 22 години. Те са отпечатани в Санкт Петербург, Русия.

Следват банкотите от 100, 5 лв. и 10 лв., издадени през 1889 и 1890 г.

Ето как са изглеждали първите български банкоти:
Какво казва историята

C Освобождението на България от турско робство през 1878 г. се възстановяват традициите на българската държавност, прекъснати за повече от пет века. Започва изграждането на институциите, стопанството и управлението на модерна България.

Една от съществените стъпки в тази насока е направена на 25 януари 1879 г., когато комисарят на руския император в България - княз Дондуков-Корсаков, подписва проекта за Устав, с който се учредява Българската народна банка.

Тя е открита официално на 23 май 1879 г. при заминаването на руската администрация и поемането на управлението от българските власти, а на 6 юни същата година е извършена и първата банкова операция.

Младата държава наследява хаос в паричното обращение – при разплащанията се използват всевъзможни монети от европейски и дори от по-далечни страни. Бързо се налага необходимостта от въвеждането на единен паричен измерител. Първите държавни бюджети за финансовите 1879 г. и 1880 г. са съставени във френски франкове.

На 4 юни 1880 г. Второто обикновено народно събрание приема „Закон за правото на резание монети в Княжеството“, с който се създава българската парична единица – „лев“, разделен на сто „стотинки“.

През 1881 г. в Бирмингам, Англия, са отсечени първите български монети – от 2, 5 и 10 стотинки, а на следващата година в Русия – и монети от 1 и 2 лева.

Със Закона за Българската народна банка от 1885 г. се засилват чисто емисионните функции на банката, като й се дава „изключителната привилегия да издава банкноти, които ще се приемат за платежи в ковчежничествата на държавата и във всичките правителствени учреждения“. Първите български банкноти са обменими в злато.

Това са златните 20 и 50 лева, отпечатани в „Экспедиция заготовления государственных бумаг“ в Санкт Петербург, Русия.

През 1891 г. на БНБ се дава правото да емитира и банкноти, обменими в сребро, което на практика се осъществява след 1899 г.

През своята 135-годишна история Българската народна банка печата своите банкноти в Русия, Германия, Англия, САЩ, в бившите „Държавна печатница“ и Държавна печатница за ценни книжа „Дечо Стефанов“ в София, а от 1998 г. банкнотите се печатат в новата Печатница на БНБ.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg