Водещите централните банкери засилват банковата регулация

923
Водещите централните банкери засилват банковата регулация

Управителите на големите централна банки обявиха споразумение по пакет от мерки за укрепване на регулацията и надзора в банковия сектор, засегнат от финансовата криза, предаде Франс прес.

Тези мерки "би трябвало да намалят значително вероятността и мащабите на напрежението в икономиката и финансите", се посочва в комюнике на Банката за международния плащания (БМП), чиято централа се намира в Базел.

Споразумението, което бе постигнато в неделя вечерта, задейства и подсилва така наречените мерки Базел II, които бяха ревизирани и приети през юли. Те налагат на банките да укрепят капитала си и да се справят с проблемите, които лъснаха при срива на финансовите пазари през миналата година.

"Споразуменията, сключени днес между 27 водещи страни, са основополагащи, защото те определят нови правила на банковата регулация и надзор в глобален мащаб", заяви президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, който председателстваше срещата в Женева.

Националните надзорни институции трябва да получат гаранции, че възнагражденията или бонусите на банкерите "отговарят на резултатите в дългосрочна перспектива и са в съответствие с едно предпазливо поведение, когато става дума за поемане на рискове", подчерта Наут Велинк, президент на Базелския комитет по банковия контрол и централен банкер на Холандия.

На срещата обаче не бе определена точна дата за практическото приложение на пакета от мерки, които трябва да бъдат доизгладени през идните месеци.

"От банките ще бъде поискано да действат така, че да бъде повишено равнището и качеството на техния капитал, за да отговаря на новите правила, но в името на стабилността на националните банкови системи и на икономиката като цяло", се допълва в комюникето на БМП.

Мерките ще бъда доуточнени до края на годината и изпробвани и изгладени до края на 2010 година. Те ще бъдат прилагани така, че "да не изложат на риск съживяването на реалната икономика", заключават експертите на БМП, цитирани от Франс прес.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg