Имате ли ипотечен кредит? А кога е изтеглен той? В случай че това се е случило преди 2-3 или повече години, имаме добра новина за вас.

Спадът на лихвите по депозитите, а и по кредитите, създаде възможности за всеки със заем от последните години.

При положение че не знаете какъв е лихвеният ви процент или годишният процент на разходите, тази справка може да бъде извлечена, както и договорът ви с вашата банка, от най-близкия клон на трезора.

Задължително условие: За да получите по-добри условия от банката или от нейн конкурент, задължително трябва все още да сте на същата или по-добре заплатена позиция спрямо времето, когато сте теглили кредита.

Какви са лихвите днес?

Данните за лихвените нива, по последни данни, могат да ви подскажат дали бихте могли да намалите месечната си вноска. Спрямо кредитната ви история, доходите ви, както и възможността да представите доказателства и за извънтрудови приходи, банките могат да предложат лихви на нива от около 4.25 – 5.25% годишно.

При положение че вашата лихва е с над 1.5 – 2% по-висока, то е препоръчително да действате в близките седмици и месеци.

Имайте предвид също така, че от август банките ще стартират и есенните си промоции. Времето дотогава може да се ползва за събиране на необходимата информация, за да може кандидатстването да е лесно и бързо.

При положение че рефинансирате заема си с кредит от друга банка, имайте предвид, че ще са ви нужни и допълнителни средства, главно за нотариус, при когото ще се учреди ипотеката в полза на новата банка.

Въпреки че редица банкери в последните месеци заявиха, че трендът при лихвите ще продължи да е в посока към намаляване, не е изключен и друг вариант.

Да, брекзит създава несигурност, може би не в толкова голяма степен за вноската ви по кредита, колкото стрес тестовете на българските банки.

Положителните данни от там могат да затвърдят понижението на лихвите в идните месеци, но отрицателните ще бъдат използвани от родните финансови институции за първо повишение на лихвите в последните 3-4 години.