Всеки четвърти българин ползва кредитната си карта за плащане на стоки и услуги между един и пет пъти месечно, каза пред TV7 финансовият анализатор Десислава Николова.

По нейни данни над 65% от собствениците на кредитни карти ги ползват за безкасово плащане на стоки и битови сметки. В същото време половината от плащанията с кредитни карти са в супермаркетите, показва статистиката на банките.

За почти половината от българите кредитната карта е средство за осигуряване на бели пари за черни дни. Според изследването, 65% от хората ползват кредитната си карта за разплащане, което е по-изгодният вариант, в сравнение с тегленето на пари в брой.

Според данните на банките половината от покупките с карти са в супермаркетите, 11% се ползват в големите търговски центрове, а 40% от транзакциите са за покупка на гориво и плащане на битови сметки.

Консултантите успокояват, че няма значение дали купуваме хляб или битова техника, ако връщаме парите в рамките на гратисния период.

Според данните за първото полугодие плащанията с карти се увеличават с 20%, в сравнение с миналата година. В същото време намаляват сумите, изтеглени от банкомат.

Една от причините за по-широката употреба на "пластмасовите пари" е увеличението на ПОС терминалите и броя на търговските обекти, които предлагат безкасови плащания.

За една година са поставени над 5000 нови устройства. Търговците, които предлагат безкасово плащане, вече са над 34 000.

Не са малко и потребителите, които ползват картата си за теглене на пари. Това излиза много по-скъпо - обикновено банката удържа процент от сумата плюс такса за теглене на пари в брой.