По време на Шестото издание на форума „Шумът на парите“ изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин очерта основните практики на българина, когато купува недвижимости.

„Българинът, когато се замисли в какво да инвестира парите си, първото, за което се сеща, е недвижимост във всичките й разновидност. Като се започне от баналното - апартамент за задоволяване на собствените нужди, до закупуване на втори или трети апартамент за отдаване под наем, после закупуване на ваканционен имот“, заяви Ягодин.

Той очерта и модата да се инвестира в земеделски земи, поради ниската им цена, в сравнение с цяла Европа. По думите му обаче земеделските земи вървят ръка за ръка с редица въпроси за разрешаване.

„Всичките тези свръхемоционални инвестиции в недвижимост, слава Богу, бяха отрезвени в периода 2007 - 2009 година. Немалко строители решиха, че с единица капитал могат да реализират вместо нормалното два-три обекта - десет. И съответно 9 от 10 останаха в ръцете на банките.

Мина се през това чистилище на всичките тези просрочени кредити и придобити проекти, завършени и полузавършени, и се стигна до един период , в който, от една страна, домакинствата имаха натрупани, поради тази свръхспестовност по време на кризата, депозити в банката.

Това съвпадна с периода, когато в банките даваха доходност, която е мечта за много чуждестранни банки, и в момента, в който тези наличности по банкови депозити, са налице; в момента, в който домакинствата имат едно отложено с 4-5 години потребление, именно заради това присъщо на българина инвестиране в недвижими имоти; в момента, в който се изчерпа всичко, което беше недовършено в строителния сегмент и когато строителите бяха първите, които се усетиха, че като че ли идва моментът за нова вълна, надявам се, този път да е значително по-здравословна“, заяви още Асен Ягодин.

По думите му, активното строителство се очаква да се случи в по-големите градове, където има икономически потенциал, т.е. очаква се нарастване на населението и търсенето на имоти.

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите могат да се намерят на profit.bg/forum.

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.