В новия вариант на спасителния план за финансовия сектор американското министерство на финансите иска да наложи строго ограничение за премиите, изплащани от банките, пише днес Financial Times на нтернет-страницата си, цитиран от БГНЕС.

Целта на ревизирането на плана е да се възстанови доверието на обществеността, тъй като планът е крайно непопулярен, и да се вземат мерки парите на данъкоплатците да не бъдат използвани за финансиране на свръх високи заплати, премии и дивиденти за акционерите, пише всекидневникът.

Премиите, изплащани на висшите кадри и на директорите на най-големите американски банки предизвикаха скандал и по-специално изплатените от Мерил Линч 4 млрд долара. Тази делова банка дължи спасението си на изкупването й от Американската банка, която е субсидирана от държавата.

Очаква се новата версия на спасителния план от 700 млрд. долара да бъде представена през седмицата. Според Financial Times планът щял да комбинира изкупуването на непродаваеми банкови активи от специално създадена за целта обществена структура и гаранция на държавните финанси за загубите на банките.

Както вече писхаме президентът Барак Обама е възмутен, че бонусите, получени на Уолстрийт миналата година, са шести по размер въпреки финансовата криза.

Според американския президент тези бонуси са срамни, а той поема ангажимента администрацията му да заяви на получилите ги, че са длъжни да покажат въздържаност.

"Когато видях днес статия, в която се казва, че банкерите на Уолстрийт са си раздали бонуси на стойност близо 19 млрд. долара... това е размерът на безотговорността. Срамно е", заяви Обама пред репортери по време на среща с финансовия министър Тимъти Гaйтнър.

Общите бонуси в застрахователната индустрия са спаднали от 32.9 на 18.4 млрд. долара през 2008 г., най-големият процентен спад от над 3 десетилетия насам.

Но размерът на тези допълнителни възнаграждения все пак остава шести по размер в историята на Уолстрийт, се посочва в разпространен ревизионен доклад.

Средният бонус на Уолстрийт е паднал с 36.7%, до 112 000 долара, през 2008 г. Средният спад на бонусите на човек е по-малък от средния спад на общата им стойност, тъй като общата сума е поделена от по-малък брой служители поради уволненията.

Загубите от традиционните брокерски и дилърски операции на членовете на Нюйоркската фондова борса надхвърлят 35 млрд. долара през 2008 г., което е три пъти повече от рекорда, поставен в предходната година.

В същото време компаниите на Уолстрийт са закрили 19 200 работни места в Ню Йорк през последните 14 месеца, или 10.2% от всички, завършвайки годината със 168 600 служители.

Вижте още:

Бонусите на Уолстрийт падат с 44% през 2008 г.