Одиторът на ПИБ потвърди високите резултати на банката от 2016 г.

1409
Одиторът на ПИБ потвърди високите резултати на банката от 2016 г.

Първа инвестиционна банка е една от най-добре представящите се борсово търгувани компании в България. Реализираната печалба на банката през 2016 г. преди данъчно облагане и обезценки достига 255 млн. лв.

Чистият финансов резултат за годината, който реализира ПИБ е в размер на 100.4 млн. лв. като по този начин банката отбелязва седемкратен ръст на печалбите си спрямо 2015 г.  Това става ясно от одитирания финансов отчет на Първа инвестиционна банка към 31 декември 2016 г.

В основата на ръста на печалбата стоят намалелите с около 50% разходи за лихви направени от банката. Спадът в лихвите по депозитите позволи на банката да предложи по-атрактивни условия по отпусканите кредити като по този начин увеличи общият си кредитен портфейл и генерира нови приходи.

След приключилите пред лятото на 2016 г. стрестестове и проверка на качеството на активите, БНБ отправи предписание към ПИБ и Инвестбанк за изграждане на допълнителни капиталови буфери.

В края на 2016 г. Първа инвестиционна банка отразява призната обезценка в отчета за доходите в размер на 155 млн. лв., а пълният размер, който бе препоръчан от Централната банка бе 206 млн. лв.

От одитирания финансов отчет на банката се вижда, че тя ще изпълни предписанията на БНБ в регламентирания срок до 30 юни 2017 г. напълно самостоятелно, без необходимост от външно набиране на капитал от инвеститори.

Отчетената от банката капиталова адекватност към 31 декември 2016 г. е 15.41%, което показва превишение на собствения капитал над изискуемия 13.5% от цели 191 б.т. В тези стойности не се взема под внимание печалбата за 2016 г.

Това отговаря на превишение от 115 млн. лв. собствен капитал над изискуемия плюс допълнителните капиталови буфери (предпазен капиталов буфер 2.5% и буфера за системен риск 3%). Тоест ако бъде пренесено положителното развитие от 2016 г. до средата на настоящата година, към 30 юни 2017 г. Първа инвестиционна банка сумарно ще превиши капиталовите изисквания с над 200 млн. лв.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас