По какво се различават овърдрафтът и потребителският кредит?

1041
По какво се различават овърдрафтът и потребителският кредит?

© Pixabay

Рeволвиращият кредит е специфичен заем, при който потребителят получава правото да използва кредитна линия до определен размер, в замяна на което обикновено дължи годишна такса за обслужване.

Този тип кредитни продукти се различават значително от конвенционалните потребителски заеми, пише платформата за сравнение на кредитни продукти Kredit.bg. 

Една от основните разлики е, че при револвиращия кредит, който в България най-често се нарича овърдрафт, кредитополучателят не е длъжен да усвоява наведнъж целия си кредитен лимит.

Той може да използва средствата само тогава, когато са му необходими. При потребителския кредит сумата се усвоява изцяло, след което се погасява на равни месечни вноски за фиксиран период от време.

Максималният размер на револвиращия кредит е фиксиран в договора между кредитиращата институция и потребителя. Освен годишната такса за обслужване, в него се посочва и лихвата, дължима върху използваната сума от кредитната линия.

От нея зависят и минималните вноски по кредите, които се дължат ежемесечно. Останалата част от задълженията може да се погасява по всяко време или да се прехвърля за следващ период, в зависимост от нуждите и желанията на потребителя.


Максималният размер на овърдрафта зависи от няколко фактора, сред които са кредитното досие, доходите и професията на кредитополучателя. Когато става въпрос за корпоративни револвиращи кредити (например за оборотни средства), банките се интересуват от счетоводния баланс, печалбата и кешовите потоци на компанията.

По принцип револвиращите кредити са предназначени за покриване на краткосрочни нужди, тъй като за по-големите заеми банките обикновено изискват по-сериозно обезпечение.

Лихвите по револвиращите заеми обикновено са по-високи от тези по потребителските именно заради гъвкавостта, която предлагат. Обикновено лихвата по този тип заеми е плаваща.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg