Поредна финтех компания иска лиценз за дигитална банка

1922
Поредна финтех компания иска лиценз за дигитална банка

Финтех (fintech - Financial technology) компанията Revolut е предприела действия за получаването на европейски банков лиценз, планирайки да се превърне в една от първите дигитални банки, която оперират из целия свят.

Ако процедурата мине успешно, това ще е поредният технологичен стартъп, който влиза в конкуренция с традиционните банки.

Базираната в Лондон стартираща компания понастоящем предлага финансови услуги чрез своето мобилно приложение.

Когато Revolut получи лиценз и се превърне в истинска банка, ще може да предлага на потребителите си депозитни и кредитни услуги, включително овърдрафт, потребителски заеми и влогове при фиксирани условия. 

Освен това клиентите на стартъпа ще могат да се ползват от гарантиран размер на депозита до 100 хил. евро при евентуални сътресения, както повелява европейската банкова регулация. 

Компанията стартира през 2015 г., като приложението ѝ позволява на потребителите да разкрият сметка, което отнема едва 60 секунди, да използват безконтактна дебтна карта MasterCard, да обменят валута, както и да се разплащат чрез peer-to-peer платежна услуга.

Николай Сторонски, изпълнителен директор и съосновател на Revolut, посочва, че получаването на банков лиценз ще помогне да развият бизнеса си глобално.

„Revolut агресивно увеличава обхвата на своя продукт и географските зони, в които оперира. Като глобална финансова институция, ние приемаме да оперираме във високо регулирана среда, където потребителската защита и доверието са от първостепенно значение”, казва Сторонски пред CNBC.

„Като такава (глобална финансова институция), приемаме по-високата регулаторна и отчетна тежест, свързана с управлението на банка, като неизбежна последица от изграждането на доверие в нашия бранд. Знаем, че можем да се справим с високия стандарт на обслужване и сме готови да покажем способността ни да посрещнем това предизвикателство”, добавя съоснователят на финтех компанията.

Revolut е една от многото нови технологични компании, които се целят в клиентите на традиционните финансови услуги.

Други ярки примери са германската N26 и британската Starling Bank, като и двете финтех компании вече разполагат с банков лиценз.

OББ: FinTech компаниите няма да изместят банкитеПлатформите могат да заемат дял от трансакционния бизнес

С какво обаче Revolut се отличава от своите финтех конкуренти?

По думите на Сторонски, компанията не спира да разработва нови услуги за потребителите, като оперира при прецизно спазване на наличните финансови регулации.

Компанията вече е провела разговори с литовската централна банка как да подготви молбата за банков лиценз от Европейския съюз.

Revolut се радва на значителен растеж, откакто се появява на пазара през 2015 г., благодарение на двамата си основатели Сторонски и Влад Ятсенко.

През февруари миналата година компанията набра 4.8 млн. долара финансиране от рискови инвеститори. През юни тази година Revolut навлезе на корпоративния пазар, пускайки възможността за разкриване на бизнес сметки чрез своето приложение.

Месец по-късно стартъпът набра нови 66 млн. долара финансиране, посочвайки, че ще разшири операциите си към Азия и САЩ.

Паралелно с молбата за получаване на банков лиценз, Revolut стартира работа по създаване на свой вътрешен платежен процесор.

Сторонски, който е бивш трейдър в швейцарската банка Credit Suisse посочва, че изграждането на собствен процесор ще позволи още по-засилен контрол и подобряване на техните услуги.

Revolut поглежда и към криптовалутите. Компанията посочва, че в скоро време ще позволи на потребителите си да съхраняват, плащат и трансферират виртуални валути, като биткойн, чрез тяхното мобилно приложение.

„Планираме да въведем услуги, свързани с криптовалутите, до края на ноември или ранния декември”, казва Сторонски.

Понастоящем услугите на Revolut позволяват на клиентите да се разплащат с над 120 валути без такси.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg