София Касидова: ББР ще продължи да подкрепя икономиката

4478
София Касидова: ББР ще продължи да подкрепя икономиката

© София Касидова, ББР

Ние, като национална банка за развитие, трябваше в тези трудни времена да отговорим подобаващо и мащабно на предизвикателствата на кризата.

Целта беше, от една страна, да подпомогнем физическите лица, които временно са загубили доходите си, а от друга - малките и средни предприятия, лишени от ликвидност в резултат на карантината и прекъснатите вериги на търговия и доставки.

Това заяви по време на 11-ото издание на финансовия форум Шумът на парите 2020 София Касидова, съветник на Управителния съвет на Българската банка за развитие с ресор „Стратегическо развитие и планиране“.

"Нашите мерки надградиха мерките на правителството, като ББР получи специален мандат да изпълни тази своя роля. Ние формираме и управляваме финансови инструменти през търговските банки, които да бъдат насочени в подкрепа на физическите лица и фирмите.

Заемите, които предоставихме за физически лица, са до 4 500 лева, които трябва да бъдат заявени до края на тази година. Те са безлихвени и без обезпечение", каза още Касидова.


Тя каза още, че до този момент в търговските банки са подадени 13 000 искания, от които са обработени и одобрени около 7 000, а други 2 500 са в процес на обработка. Общата сума на отпуснатите заеми за физически лица възлиза на 28 милиона лева към момента, като средният им размер е около 4000 лева (данните са към 11 юни).

74% от всички физически лица, които са получили заеми, работят на трудов договор, а останалите са със свободни професии.

"Тази мярка се оказа полезна, банките я приеха много добре и гаранциите, които ББР дава, се оказаха съвсем на място", заяви още Касидова.

Следващата мярка, която и в другите европейски страни беше приложена масово от банките за развитие, са бизнес кредите за фирмите с до 250 служители. Те могат да получат финансиране в максимален размер до 300 000 лева.

"ББР играе важна роля, като от една страна гарантира обезпечение по тези кредити до 80%. Това означава, че компаниията трябва да осигури само 20% от обезпечението по цялата сума на заема. От друга страна, това е и важна помощ за банките, тъй като облекчава техните капиталови изисквания", коментира съветникът на Управителния съвет на Българската банка за развитие.

Тя заяви, че ББР до този момент е подписала споразумения с две банки.

"По тази мярка процесът върви малко по-бавно, защото изисква много подробни дискусии. Както при кредитите за физически лица, така и при фирмените, заявките ще се приемат до края на годината", уточни Касидова.

 

На въпрос дали мерките ще продължат и през следващата година, ако има втора и трета вълна на коронавируса, тя заяви, че решението за това е политическо, тъй като ресурсът, с който ББР разполага, структуриран по правилата на Европейския съюз, трябва да се използва до края на годината.

Тя обаче заяви, че тези условия могат да бъдат предоговорени, в зависимост от изискванията на икономическата среда, като впоследствие да бъдат структурирани и други инструменти.

"Задачата на ББР в бъдеще ще е да финасира стартъп компании, които, дори и в нормална бизнес обстановка, нямат толкова свободен достъп до финансиране - нито като размер, нито като матуритет, нито като кредитни условия.

Това е една от ролите, които банката за развитие може да поеме и да попълни тези "дупки" в структурата на пазара. В България, а и в Европа, финансовите пазари са базирани основно на банково кредитиране, а този тип компании имат нужда и от участие в капитала", заяви още София Касидова.

По думите ѝ банките за развитие са и един много гъвкав и ефективен инструмент на правителствата. Те имат политически мандат да подпомагат държвните политики, които правителството счита за удачни в подкрепа на икономиката.

Тя посочи като конкретен пример програмата за енергийна ефективност и обновяване на българските домове. Другият успешен пример е реакцията по време на кризата, предизвикана от COVID-19, тъй като правителството не разполага с друг инструмент, който може да мобилизира търговските банки.

"Сега част от бизнеса очаква от ББР да дава грантове, но трябва да се направи важното уточнение, че ние не сме просто фискален агент на държавата. Ние сме банка и нашата роля е  в партньорство с търговските банки да допълваме тяхната роля на пазара, ние сме техни конкуренти", уточни още Касидова.


 

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2020

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg