TBI Bank с консолидирана печалба от 19.8 млн. евро за 2020 г.

357
TBI Bank с консолидирана печалба от 19.8 млн. евро за 2020 г.

TBI Bank отчита нетна печалба от 19.8 млн. евро за 2020 година, показват консолидираните отчети на банката.

"2020 г. показа ясно колко важно е всяка организация да може да се адаптира към предизвикателствата. През тази доста необичайна година TBI Bank постави на първо място безопасността на служителите и клиентите си, както и на тяхната финансова стабилност. Банката представи редица нови продукти и страртира различни бизнес инициативи, за да реагира по най-добрия начин на постоянно променящата се ситуация. И тази стратегия даде резултати", се посочва в прессъобщението на компанията.

Консолидираният одитиран финансов отчет на TBI Bank (с включени всички дъщерни дружества) регистрира нетна печалба от 19.8 млн. евро през 2020 г., което е само с 3.1 млн. по-малко от рекордните резултати през 2019 г. Макар нетният приход от лихви да се покачва с 6% и в края на годината да достига 91 млн. евро, нетната печалба e засегната от допълнително начислените провизии за новите кредити през годината.


През 2020 г. всички бизнес линии на банката отчитат ръст, което води до близо 20- процентово покачване на нейните активи. В края на годината те са в размер на 556 млн. евро. Този ръст е постигнат основно чрез увеличение на портфейла от потребителските заеми и инвестиции в държавни и корпоративни облигации.

Като един от лидерите в потребителското кредитиране в Югоизточна Европа, през 2020 г. TBI Bank е обслужила близо 1.2 милиона заявления в България и Румъния, което е със 7.5% повече в сравнение с 2019 г., и е отпуснала близо 500 хиляди кредита.

Дигиталните заеми имат значителен принос за този ръст, удвоявайки стойността си през 2020 г. в сравнение с предишната година.

Румънските дружества на банката устойчиво допринасят за повишаването на кредитното ѝ портфолио (12% общ ръст и 31% за Румъния), което в края на годината достига 409 млн. евро на всички пазари, където TBI оперира.

В допълнение, в течение на годината 4000 нови партньори са се присъединили към иновативния Портал за търговски партньори. Той подпомага стоковото кредитиране за търговци в над 11 000 локации, като улеснява максимално крайните клиенти и спомага за удовлетворяване на техните променящи се нужди. Порталът показва огромен потенциал за растеж, отбелязват от TBI Bank.

Също така, през 2020 г. банката отчита много здравословен ръст на депозитите от домакинства, които се увеличават с 21% - много над средното за пазара. Депозитното портфолио достига З76 млн. евро към края на декември 2020 г.

Kъм същия момент TBI Bank има силни и подсигурени позиции спрямо капитала и ликвидността си – коефициентът на капиталова адекватност (CAR) е на ниво от 17%, а коефициентът на ликвидно покритие – 316%. Дейностите на банката са подкрепени от постоянно подобряваща се дисциплина на управление на разходите (52% административни разходи към приходи от лихви, такси и дивиденти). Те помагат на ключовите показатели за рентабилност да достигнат следните нива: възвращаемостта на обслужваните кредити за 2020 г. е 28%, възвръщаемостта на активите е над 4%, а възвръщаемостта на капитала – 16%.

Тези показатели поставят TBI Bank за пореден път сред най-печелившите банки в Югоизточна Европа.

“В TBI посрещнахме 2020 г. като имахме зад себе си най-успешното представяне и започнахме годината със силен старт. Но през февруари трябваше да се прегрупираме и адаптираме бързо. Приложихме мерки за безопасност още преди правителствата да предприемат действия и започнахме да се подготвяме за бъдеще, което тогава изглеждаше напълно неясно. Поставяйки в основния си фокус сигурността на нашите клиенти и колеги, докато паралелно с това ускорявахме дигиталните ни процеси, не беше лесно, но вярвам, че резултатите от миналата година са чудесно доказателство за това колко успешно преминахме през тази сложна ситуация. В допълнение, силното ни представяне през първото тримесечие на 2021 г. е още едно свидетелство, че постоянното ни инвестиране в нови технологии и в разширяване на дигиталните канали, запазвайки нашия отличителен phygital модел, са най-правилното решение.“, споделя главният изпълнителен директор на TBI Bank Питър Барон.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg