Централната банка на Швейцария с 15 млрд. франка загуба за 2018 г

704
Централната банка на Швейцария с 15 млрд. франка загуба за 2018 г

© Pixabay

Централната банка на Швейцария отчита 15 млрд. франка (15.3 млрд. долара) загуба за 2018 г. след срива на пазарите на акции и поскъпването на франка.

Акциите, в това число дялове в компании, като Apple Inc. и Facebook Inc., съставляват 20% от огромните активи в чуждестранна валута на банката.

Основните щатски и европейски индекси записаха понижения през 2018 г., докато в същото време франкът поскъпна с най-много сред валутите на страните от Г-10, което е довело до 16 млрд. франка (16.32 млрд. долара) загуба само по този порфейл.

Обявените днес резултати са предварителни, като от банката се очаква да предоставят допълнителна информация на 4 март.

Тъй като разполага с огромни количества чуждестранна валута, чиято стойност надхвърля БВП на Швейцария, централната банка на страната е изложена на риска от големи колебания, когато на пазарите има напрежение. Независимо дали отчита печалба или загуба обаче, това не се отразява на паричната й политика.

Загубите на банката в миналото обаче са й навличали критики от страна на политици, а през 2013 г. финансовата институция не плати никакъв дивидент на отделните кантони в страната, информира Bloomberg.

Необичайно за централните банки, акциите на Централната банка на Швейцария се търгуват на местната борса. Най-голям дял акции притежават публичните институции, в това число отделните кантони и банките в тях.

Има и около 2 000 частни акционери, които получават дивидент, но почти нямат право на глас. Този дивидент ще бъде законният максимум от 15 франка (15.3 долара) на акция, обявиха от SNB, докато общото плащане на федералното правителство и кантоните ще бъде в размер на 2 млрд. франка (2.04 млрд. долара).

От банката също така отчитат спад в размер на 300 млн. франка (306 млн. долара) в оценката на притежаваните от нея златни резерви, както и 2 млрд. франка печалба от притежаваната от нея местна валута.

Франкът поскъпна с около 4% спрямо еврото миналата година и поевтиня с 0.8%. Тези две валути съставляват по-голяма част от резервите на банката в чужестранна валута.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...