Защо заможни клиенти теглят парите си от швейцарските банки?

4936
Защо заможни клиенти теглят парите си от швейцарските банки?

© Pixabay

Една от основните функции на банките е да съхраняват пари. Но в Швейцария някои богати хора вече се оглеждат за алтернативи. 

Швейцарски банкери споделят, че заможни клиенти искат да изтеглят големи суми от банките в страната, за да ги съхраняват по друг начин, въпреки репутацията на Швейцария като сигурно място за богати инвеститори.

Част от тези пари навярно сега се държат в частни сейфове и хранилища.


Необичайната тенденция се дължи на петгодишния период на отрицателни лихви.

Политиката, която цели да пази швейцарския франк от рязко поскъпване, изисква от банките да плащат за правото да държат пари в централната банка на страната. 

В някои случаи банките прехвърлят част от тези разходи върху най-заможните си клиенти.

Подобни политики не се харесват на клиентите, които желаят да печелят от лихвите по депозитите вместо да губят средства заради настоящата ситуация.

Това води до предприемането на по-радикални методи за защита на парите им, пише CNN. 

„Много хора се замислят какво трябва да правят и за алтернативите (на ситуацията)”, казва Адриел Йост, ръководител Икономика в Wellershoff & Partners - консултантска компания, базирана в Цюрих.

Това са вашите пари

Норман Виламин, ръководител Инвестиции в UBP, посочва, че ограничен кръг клиенти са преместили парите си в частни хранилища. Някои са продали бизнесите си или домовете си наскоро и не могат да си позволят да сложат парите си на едно място, става ясно от думите му.

Сходни молби са получени от банкерите в частната швейцарска банка Rahn+Bodmer Co, споделя партньорът Мартин Бидерман.

„Казваме на клиента, внимавайте – това са вашите пари”, посочва Бидерман. Някои все пак ги теглят, добавя той.

Банките в Швейцария разглеждат опцията да таксуват клиентите си за парите им като нещо, до което се прибягва в краен случай.

„Банката би дискутирала с клиента дали той би правил неща заедно с тях, които биха им позволили да печелят пари, като в такива случаи няма да бъде таксуван”, казва Виламин. „Мисля, че банките излизат извън рамките си, за да намерят метод, при който да не таксуват големите притежатели на пари в брой”, казва той. 

Бидерман споделя, че е запознат с наличието на подобни дискусии с клиенти.

Все пак някои банки са принудени да увеличат таксите за притежателите на големи сметки след години на необикновена парична политика.

Датска банка предлага ипотечен кредит с отрицателна лихваБанка в Дания предлага ипотечни кредити с отрицателна лихва, или казано с други думи – плаща на клиентите си да теглят кредити за покупка на жилище

Отрицателните лихви, които са реалност в Швейцария от 2015 г., направиха трудно за банките в страната да генерират печалби от заеми и ипотеки. Плащанията за допълнителните резерви, които се съхраняват в централната банка на страната, също оказват натиск.

Credit Suisse обяви през миналата година, че налага отрицателна лихва от 0.75% за партични баланси, надхвърлящи 2 млн. швейцарски франка (2.1 млн. долара).

Това означава, че ако индивидуален клиент или бзинес държи 3 млн. франка (3.1 млн. долара) в банката за срок от една година, то ще бъде приложена такса в размер на 7 500 франка. UBS също обяви през 2019 г., че ще въведе 0.75% такса за баланси над 2 млн. франка, държани в Швейцария.

И двете банки са отказали коментар дали заможни клиенти местят парите си.

Няма нищо лесно

Дори клиент да иска да изтегли голяма сума пари, логистиката зад този процес не е лесна работа. Първо, клиентът трябва да измисли план за хранилище и застраховане.

Лудвиг Карл, говорител на Swiss Gold Safe - компания, предлагаща сейфове в Швейцария и Лихтенщайн, коментира, че фирмата наблюдава ръст в интереса към хранилищата за пари от 2015 г. насам. Но изтеглянето на голяма сума швейцарски франкове от банка може да бъде трудна работа, смята той.

Бидерман отбелязва, че когато клиент изтегли голяма сума пари в брой, може да изпадне в сложна ситуация къде да ги депозира впоследствие.

„Всяка банка ще има въпроси”, ако клиент пристигне с 800 хил. франка в брой 5 или 10 години напред в бъдещето.

Президентът на Швейцарската национална банка Томас Джордан казва, че търсенето на пари в брой не е скачало от 2015 г. насам.

Но данните показват, че броят на банкнотите в обращение се увеличава от 2008 г. насам, което доведе до ера на ниски и в крайна сметка - отрицателни лихви.

Говорител на централната банка на Швейцария посочва, че ниските лихвени нива, заедно с репутацията на швейцарския франк като актив убежище, също са изиграли роля.

Купюрата от 1000 швейцарски франка е банкнотата с най-голям ръст в обращение.

Как супербогатите инвестират парите си в ера на отрицателни лихвиПодобно на много представители на супербогатите, живеещият в Монако финансист Евгени Денисенко е изправен пред инвестиционни предизвикателства

В свят на отрицателни лихви, парите в брой не са единственият актив, който се възползва от това. Ашок Севнарайн, изпълнителен директор на IBV Vaults, която има съоръжение в Цюрих, споделя, че съхранението на злато е сериозен бизнес в наши дни. 

Бидерман, междувременно, посочва, че клиенти искат да пренасочат парите си към швйцарски акции, които обещават разпределянето на дивидент, като тези на гиганта в здравеопазването Roche.

Централните банки в Европа се намират под натиск да вдигнат лихвите, тъй като настоящата ситуация започва да нанася щети, тъй като според мнозина, отрицателните лихви вече не изпълняват икономическата си роля, за която са въведени.

Европейската централна банка, която налага отрицателни лихви за 19-те страни, които използват еврото, от 2014 г. насам също бива призовавана да отвори очи за негатиовните ефекти от политиката. Освен банките в Европа, щети понасят и регионалните пенсионни фондове.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg