Как супербогатите инвестират парите си в ера на отрицателни лихви

9568
Как супербогатите инвестират парите си в ера на отрицателни лихви

© Pixabay

Подобно на много представители на супербогатите, живеещият в Монако финансист Евгени Денисенко е изправен пред инвестиционни предизвикателства. 

Преди четири години той печели милиони, след като продава дела си в голяма руска фармацевтична компания.

Но настоящите времена, в които централните банки поддържат икономиките на системно дишане с евтин достъп до ресурси, а облигациите носят отрицателна доходност, традиционните активи, които се използват за съхраняване на семейното богатство, вече не са толкова ефективни.  


Това означава, че истинската стойност на състоянието на заможните семейства се топи, поставяйки хора като Денисенко в ситуация как да съхранят богатството си за бъдещите поколения.

Решението, според 29-годишния руснак, се крие в рисковия пазар на кредитирането на проекти и бизнеси, които се смятат за прекалено нишови или необичайни от традиционните банкови институции, предава Bloomberg.

„Ако сключите правилната сделка, това е един от най-добрите класове активи в момента”, казва Денисенко.

Отпускането на директни заеми за далечни проекти за проучване на нефт, проекти за луксозни недвижими имоти, частни предприятия, подкрепени с дялов капитал, и стартъпи, имащи необходимост от голямо количество пари в брой, могат да носят двойно по-големи печалби спрямо настоящия пазар на ценни книжа.

Все по-често семейните фирми инвестират в пазара на частния кредит чрез фондове.

Семейство Прицкер, което притежава веригата хотели Hyatt, и Bill & Melinda Gates Foundation Trust също влагат пари във фондове, които инвестират в частен дълг, показват данъчните декларации.

Частният кредит изживява истински бум по света на фона на това, че банките са притиснати от регулации да намалят риска в резултат на глобалната финансова криза. Това ги кара да избягват кредитирането на малки и потенциално по-уязвими компании.

Пазарът на частния кредит достига 787.4 млрд. долара спрямо едва 42.4 млрд. долара през 2000 г., по данни на лондонската компания за проучвания Preqin.

Семейните офиси, малки инвестиционни фирми, създадени от супербогатите, за да управляват чрез тях личното си състояние, наливат все повече пари в директното кредитиране, посочват от Preqin.

Семейният офис на Денисенко, който носи името Apolis, се цели да отпуска заеми за около 50 млн. долара на година за компании по света в различни сектори, като аутсорсинг, петрол и недвижими имоти. 

Към края на месец октомври 393 семейни офиса са активни в частния дълг спрямо 129 броя през 2015 г., по данни на Preqin.

Ето как петимата най-млади милиардери в света харчат парите сиТрима от петимата най-млади милиардери са от Норвегия

През тази година Axial Networks Inc., които оперират онлайн форум за отпускане на кредити, изчисляват, че семейните офиси на тяхната платформа са сключили 275 частни сделки за заеми през 2019 г., което е приблизително 15% ръст на годишна база. 

Тенденцията навярно ще продължи, сочат изчисления на Alternative Credit Council, която представлява мениджърите на частни кредитни активи по света.

Организацията е анкетирала фирми, които управляват частни кредитни активи за 400 млрд. долара, като резултатите показват, че над половината от тях очакват семейните офиси да продължат да наливат повече пари в този сектор през следващите три години.

Силна конкуренция

Няма точни и единни правила за инвестиции на този пазар. Инвестираме на нишови и капиталови къси позиции, казва Алан Снайдер, основател и управляващ партньор в Shinnecock Partners - базиран в Лос Анджелис офис, обединяващ няколко заможни семейства.

Shinnecock осигурява заеми за суми между 5 млн. долара и 25 млн. долара, като се фокусира върху стратегии за краткосрочно мостово финансиране в сферата на недвижимите имоти, лошо представящи се общински ценни книжа и кредитиране срещу произведения на изкуството. 

Но с бума на тези инвестиционни стратегии расте и конкуренцията.

Фамилните офиси могат доста по-бързо да сключат нова сделка, отколкото това се случва при големите институционални играчи, като пенсионните фондове например, казва Марк Сотир, президент на Equity Group Investments, която управлява парите на чикагския милиардер Сам Зел.

От EGI са отпуснали заеми на компанията за премествания Sirva Worldwide, фирмата за природен газ и нефт Penn Virginia и енергийната компания Par Pacific Holdings, сочи информация на сайта на управляващото дружество. 

„Дългът е инструмент, който със сигурност ще използваме все по-често в бъдещето”, казва Сотир.

Шестимата най-богати британци имат колкото най-бедните 13 милионаНово проучване се фокусира върху увеличаващото се неравенство в британското общество

Състезанието за добри сделки поставя и инвеститорите в по-висок риск, когато бързат да изпреварят конкурентите си, става ясно от думите на Снайдер.

Пазарът на заеми за суми от 50 млн. долара и повече е пренаселен. Повечето участници на пазара водят до това лихвите по тези директни заеми да падат, репсективно стават все по-достъпни за компаниите.

Майкъл Дийн от семейния офис Bluelaurel има челен опит с конкуренцията.

Avamore Capital - компания за заеми, фокусирани върху недвижимите имоти и подкрепена от Bluelaurel, първоначално генерирала двуцифрена възвръщаемост преди четири години. Ситуацията на пазара довела до там, че понастоящем възвръщаемостта е паднала наполовина.

Въпреки това, той планира да държи до 80% от семейното състояние в частен кредит, вложен в недвижими имоти.

Освен всичко друго, тези частни заеми вървят ръка за ръка с ликвиден риск.

Частният дълг трудно бива търгуван, особено когато изпадне в затруднение, което означава, че в трудни времена става доста мъчно да се продаде пакет от лоши частни заеми.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Elena
# 0
17:01 | 24 January 2020
Пишете сега на FEDERALOAN@GMAIL.COM или whatsapp на +1847315716 и вземете най-добрия наличен онлайн заем в рамките на 2 часа
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg