Вероятно дори пътешествениците, които не са запалени читатели, неволно са минавали покрай домове на известни писатели. От последната резиденция на Джон Кийтс близо до Испанските стълби в Рим до тропическата вила на Ърнест Хемингуей в Кий Уест и родния дом на Луси Мод Монтгомъри на остров Принц Едуард – домовете на автори, превърнати в музеи, изглеждат многобройни и дори вдъхновяват библиофилски поклоннически пътувания.

Но за „книжните плъхове“, които търсят нещо повече от еднодневно посещение, няколко места по света позволяват на посетителите да прекарат една нощ в домовете на своите литературни кумири. Независимо дали ви доближават до творчеството на автора, или просто запалват творческа искра, BBC представя пет уникални места, където любителите на художествената литература могат да отдъхнат.

Вилата на Иън Флеминг на брега на залива Оракабеса в Ямайка

Около GoldenEye – бутиков хотел в залива Оракабеса в Ямайка, има голяма вероятност да чуете фразата „разклатен, а не разбъркан“. Всъщност коктейлът, увековечен от Джеймс Бонд, произхожда от името на хотела – някога частен дом на създателя на агент 007 Иън Флеминг, и това е духовито указание, към което заможните гости на GoldenEye с гордост се придържат и до днес.

През 40-те години на XX век – още преди да стане писател, Флеминг живее в Ямайка. Той се влюбва в залива Оракабеса и се зарича един ден да се върне. В крайна сметка се сдобива с 15 тропически акра и старателно проектира вила, която кръщава GoldenEye – на военноморската мисия, която го отвежда на карибския остров. Именно в този дом Флеминг написва всичките си 14 книги за Джеймс Бонд, включително трите, чието действие се развива в Ямайка – „Д-р Нo“, „Мъжът със златния пистолет“ и „Живей, а другите да умрат“).

След смъртта на писателя вилата – сега известна като вила „Флеминг“, е включена в по-голям комплекс, който се превръща в „GoldenEye“.

www.theflemingvilla.com

Днес целият имот запазва атмосферата на частен блясък и секси изтънченост, които определят живота и творчеството на британския шпионин, превърнал се в писател. Но вила „Флеминг“ е върховото постижение на лукса и уединението. Тази ултрачастна вила с две спални разполага с две допълнителни къщички за гости, личен камериер и готвач, собствен плаж и басейн и най-вече с оригиналното писалище на Флеминг, където се ражда агент 007.

Ваканционният дом на Агата Кристи в Девън, Англия

Агата Кристи може и да е кралицата на детективския роман, но истинският живот на авторката – включително мистериозното ѝ неколкоседмично изчезване през 1926 г., е също толкова богат, колкото сюжетите ѝ. Почитателите на мис Марпъл и Еркюл Поаро могат да се доближат до сърцето и гения на майсторката на жанра, като отседнат в бившия ѝ ваканционен дом в Девън, Англия.

Величествената къща от XVIII век – Greenway, е мястото, където Кристи прекарва Коледа и летата. Сега имотът се управлява от National Trust и е отворен за публични обиколки. Но посетителите, които резервират частния апартамент в имението, ще разполагат с обширно двуетажно жилище с четири спални и достъп до частна градина. Ако отседнете в него – след като дневните посетители си тръгнат, може да се почувствате като в някой от романите на Кристи.

Макар апартаментът за гости да разполага с някои съвременни мебели, останалата част от „Грийуей“ изглежда така, както Кристи би я обзавела през 50-те години на миналия век, което създава усещането, че тя и семейството ѝ току-що са излезли от него. Домът е декориран с предмети от колекциите на самата авторка, включително артефакти от археологически разкопки, които изглеждат като от „Смърт на Нил“. Не си тръгвайте, преди да се отбиете до къщата, която е била декор на убийство в романа на Кристи „Глупостта на мъртвеца“ от 1956 г.

Имение на поети във Флоренция, Италия

Не един, а двама известни поети са наричали тази обширна флорентинска вила свой дом през осемвековното ѝ съществуване. Torre di Bellosguardo е построена през XIII в. по поръчка на Гуидо Кавалканти, един от най-великите поети на Ренесансова Италия и най-добър приятел на Данте Алигиери – Данте му дава главна роля в „Ад“. Първоначално имотът е използван като семейна къща и ловна хижа и е „кацнал“ на хълм с прекрасна гледка към Флоренция (името на хотела означава „кула с красива гледка“).

torrebellosguardo.com

През вековете вилата е била дом на династията Медичи, управлявала Тоскана в продължение на около 300 години, на различни аристократи, а в началото на XX в. – на друг известен поет и човек от града – Габриеле д'Анунцио. Популярни писатели, сред които Уго Фосколо – написал стихотворение, вдъхновено от пейзажа на Torre di Bellosguardo, също са прекрачвали прага като посетители.

През 1990 г., – след като функционира като девически пансион и претърпява 10-годишна реставрация, Torre di Bellosguardo се възражда като хотел с 16 стаи, украсен с музейни антики и запазени оригинални фрески на ренесансовия художник Бернардино Почети. Днес имотът остава популярно място за отдих на писатели, които търсят вдъхновение сред тосканските хълмове.

Постоянният хотелски апартамент на Тенеси Уилямс в Ню Йорк, САЩ

За последните глави от живота си ексцентричният драматург и носител на наградата „Пулицър“ Тенеси Уилямс превръща в свой дом модния хотел Elysee в центъра на Манхатън. Уилямс – който наред с другите си творби пише „Стъклената менажерия“ и „Трамвай „Желание“, се настанява в края на 60-те години и остава там до смъртта си през 1983 г.

www.elyseehotel.com

Говори се, че докато пребивавал в хотела, той държал гостите си будни с непрестанно, денонощно почукване на пишещата си машина. Днес клиентите на хотела могат да резервират престой в част от нестандартното жилище на Уилямс. Тогава известно като Sunset Suite, днес пространството от 84 кв. м (което заема голяма площ от просторния апартамент на Уилямс) е преименувано на Tennessee Williams Suite и е украсено със снимки и ръкописни бележки от живота и кариерата на драматурга.

Къщата на семейство Остин в Лондон, Англия

Идиличните английски провинциални къщи – с обширните си поляни, стените, окичени с произведения на изкуството, и имената, достойни за мястото им в историята, съществуват почти като герои от романите на Джейн Остин. Кой може да забрави реакцията на Елизабет Бенет, когато за пръв път вижда имението на г-н Дарси – „Пембърли“, или готическото имение „Абатство Нортангър“, на което Остин посвещава цяла книга?

Но въпреки величието на обстановката в романите ѝ и нейното централно значение за творчеството ѝ, самата Остин се скита от дом в дом след смъртта на баща си, който е духовник. Заедно с майка си и сестра си, тя обитава няколко скромни жилища до края на живота си, както и често отсяда при роднини и приятели.

Днес почитателите на Остин могат да нощуват в някои от тези временни жилища. Най-забележително сред тях е лондонската градска къща на любимия брат на Джейн – Хенри, където тя е отсядала неколкократно и работила върху няколко от романите си. Днес домът на Хенри представлява стилен бутиков хотел – Henry’s Townhouse, в шикозния квартал „Марлибън“.

henrystownhouse.co.uk

Хотелът е открит през 2020 г. след мащабен ремонт, който връща предишния блясък на градската къща от времето на крал Джордж IV, а стаите са кръстени на членовете на семейство Остин, които са отсядали или живели тук. Като прибавим и антикварните предмети от епохата, колекцията от първи издания на Остин, както и оригиналните писма на Джейн до нейния брат на този адрес, Хенри е толкова близо, като че ли сте влезли в роман на Остин.

Ако разполагате с по-скромен бюджет, домът в Бат, където Остин е живяла с майка си в продължение на четири години – между 1801 и 1805 г., се дава под наем в Airbnb.