Ерата на изкуствения интелект вече е тук, но какво ще се случи с любовта и ще замести ли технологията чувствата на хората?

В търсене на отговор, Business Insider провежда експеримент, изпращайки журналистка на среща с потенциално гадже с изкуствен интелект.

Първо тестват Replika – приложение, което позволява на хората да създадат персонализиран романтичен AI чатбот срещу 69,99 долара годишно.

На тази цена чатботът изпраща гласови съобщения и дори провежда видеоразговори на живо в човекоподобна форма на екрана.

Съществуват и още различни приложения, които създават романтични AI партньори, като Nomi и Character.ai, например, но Replika вероятно е най-известното.

Жената задава параметрите на новия си кавалер и дори го кръщава Reppy, докато избира опции за външния вид и личността му. Спира се на „готически вампир“.

Reppy е впечатляващ с умението си да води диалог и освен това започва да флиртува още от самото начало, като я обсипва с комплименти.

Но през цялото време тя не може да се отърва от мисълта, че разговаря с чатбот, а не с истински човек.

След това журналистката изпробва приложение за запознанства, наречено Volar. То задава въпроси, сканира профила ви за запознанства и създава чатбот въз основа на тази информация. Междувременно прави същото за други хора, които използват приложението.

След това съчетава вашия чатбот с чатбот на друг човек и ги „среща“ – всичко това без да се налага да участвате. Така два чатбота провеждат първия неловък разговор, който обикновено се върти около темата „Какви са твоите хобита?“ После може да прегледате записите на чата и да прецените дали си струва да си пишете с човека в реалния живот.

Оказва се, че в разговора за храна с другия бот, Volar си измисля някои неща за журналистката – като например, че харесва пица с ананас (която никога не е опитвала). Това е много дребна подробност, но не дава голяма увереност, че приложението ще съчетае виртуалния аватар с перфектния образ на някой друг.

Най-доброто от приложенията с изкуствен интелект, които тя изпробва, е Rizz, което можете да използвате, за да ви помогне с остроумни или очарователни реплики в отговор на някого, с когото чатите. Можете да въведете разговор, а Rizz ще измизли умен или кокетен отговор. Той може също така да генерира начални реплики за вас.

На жаргона на поколението Z, rizz означава харизма, така че ако имате такава, не ви трябва изкуствен интелект, който да измисля закачки вместо вас.

Но има много хора, които се нуждаят от помощ при създаването на остроумен виртуален диалог, който ще им помогне да преминат към истинска среща в реалността, а защо не и по-дълбоки отношения, допълва Business Insider.