Намирането на дългосрочен партньор е по-трудно от всякога, смята Пол Брънсън – старши изследовател в Tinder и автор на книгата Find Love: How to Navigate Modern Love and Discover the Right Partner for You.

По думите му изборът на интимна половинка винаги е бил изключително важен, но според проучването зад книгата му откриването и поддържането на любовта днес е по-сложно от когато и да било в човешката история. „Една от причините е, че съществуват повече разновидности на онова, което смятаме за приемлива връзка. Човек може да е в моногамни или полигамни отношения, да живее с партньора си или отделно от него – има дузини социално приемливи форми. Затова намирането на половинка, която се вписва в крайната ни цел, е по-голямо предизвикателство“, казва той в интервю за BBC.

Друг фактор са завишените очаквания, които имаме спрямо интимния си партньор, обяснява експертът. Някога е било важно човекът до нас да помага с отглеждането на децата или грижата за стопанството. По-късно – просто да бъде добър спътник в живота. „Сега обаче сме достигнали етап на „самоеволюция“, при който търсим всичко от партньора си. Искаме да бъде интелектуално равен на нас, да бъде главен изпълнителен директор на бизнеса, който стартираме, да бъде страхотен родител, да бъде феноменален в леглото“, казва Брънсън.

Според него платформи като Tinder ни заблуждават, че имаме неограничени възможности. „Но всъщност ако изтеглите 100 приложения за запознанства, на колко истински срещи можете да отидете за седмица? Броят им е ограничен, затова нямаме толкова богат избор, колкото си мислим“, обяснява експертът.

Според него потребителите на Tinder допускат няколко грешки. „Една от тях е, че не полагат достатъчно усилия отрано да идентифицират целта на връзката си. Вече вградихме в приложението функция, която им позволява да я посочат – защото ако аз търся дългосрочен партньор, а човекът отсреща – краткосрочен, и започнем връзка, тя ще се превърне в бедствие“, казва Брънсън.

„Друг голям проблем е, че снимките са покъртителни“, споделя той пред BBC. „Хората нямат актуални снимки и когато отидат на първа среща, изглеждат по съвсем друг начин“. По думите му това поражда у другия чувството, че е измамен, макар да не е. „Когато преди 2 години се присъединих към екипа на Tinder, трябваше да си направя профил, за да добия по-добра представа за работата. Качих в приложението снимка отпреди 12-ина години. Един от колегите ми каза: „Пол, ти не изглеждаш така.“ Всички си мислим, че не сме мръднали през последното десетилетие, но грешим. Вашият Tinder профил трябва да съдържа между 3 и 5 кадъра – на един от тях да сте усмихнати, на друг да сте в цял ръст, а на останалите да правите нещо, което обичате“, съветва експертът.

И накрая – но не на последно място, добавете малко „бежови флагове“ в профила си. Това са любими занимания или пък черти от характера, които хората могат да сметнат за шантави, но вие се гордеете с тях. „Един от моите „бежови флагове“ е, че играя Dungeons and Dragons. Мнозина може да останат с грешно впечатление и да се отдръпнат, но други ще проявят интерес. Освен това фактът, че съм добавил тази подробност за себе си, е признак за самочувствие“, обяснява Брънсън.

Според него представителите на поколението Z са различни във всеки град и всяка държава, но ги обединява това, че ценят автентичността. „Според наши проучвания в Tinder, най-определящо за желанието на младите да отидат на втора среща с някого е дали на първата са се чувствали комфортно да бъдат себе си. По-старите поколения посочват като най-важно физическото привличане, а сред Gen Z то е на второ място“, казва Брънсън.