Изглежда, че сме достигнали онзи момент в рекламния шум около изкуствения интелект, в който никоя идея не е твърде налудничава.

Най-любопитният AI проект тази седмица е мобилно приложение, наречено AngryGF, което предлага на своите потребители уникалното преживяване да бъдат овикани чрез съобщения от фалшива личност.

Съоснователят Емилия Авилес обяснява в оригиналната си презентация: „Платформата симулира сценарий, при който жената е ядосана, подтиквайки потребителят мъж да утеши своята AI партньорка чрез „игрови подход“. Идеята е да се преподават комуникационни умения на абонатите, като те могат или да спечелят, или да загубят играта в зависимост от това дали успяват да успокоят ядосаната си приятелка.

Обикновено се смята, че най-голямата сила и привлекателност на чатботовете, симулиращи взаимоотношения, е, че с тях се взаимодейства по-лесно, отколкото с хората в реалния живот. Те нямат собствени нужди или желания. Няма шанс да ви отхвърлят или да ви се подиграват. Те са нещо като убежище, предлагащо емоционална сигурност.

В този смисъл концепцията на AngryGF е доста смела, „а и кой би използвал това приложение доброволно?“, пита Wired.

Достъпно в Apple App Store и Google Play, приложението предлага различни ситуации, в които приятелката ви може привидно да е ядосана и да се нуждае от „утеха“.

Те включват реплики от рода на „Ти влагаш спестяванията си на фондовия пазар и губиш 50 процента от тях. Гаджето ти разбира и се ядосва“, както и „По време на разговор с партньорката си ти несъзнателно хвалиш нейна приятелка, като споменаваш, че е красива и талантлива. Гаджето ти започва да ревнува и да се ядосва“.

Приложението задава първоначално „ниво на прошка“ между 0 и 100 процента. Имате 10 опита да кажете успокояващи неща, които накланят измервателния уред според това колко добре се справяте в успокояването на половинката си.

Потребител споделя, че колкото и да се е опитвал да пише успокояващи съобщения на своята гневна фалшива приятелка, тя продължавала да тълкува думите му като нещо лошо и да го обвинява, че не ѝ обръща внимание. Опитите да ѝ се извини пък изглежда само я ядосвали още повече. Когато предложил дата за вечеря, тя му казала, че това не е достатъчно, но също така, че е добре да я заведе някъде на хубаво място, разказва за потребителския тест Wired.

Въпросният извиняващ се в крайна сметка изпитал такова раздразнение, че казал на своята приятелка бот, че е досадна.

„Страхотно е да знам, че чувствата ми толкова те притесняват“, отговорил саркастично ботът.

Когато решава да опита отново няколко часа по-късно, приложението го информира, че ще трябва да премине към платена версия за $6,99 на седмица, за да отключи повече сценарии.

Съоснователят на платформата Емилия Авилес, специалист по маркетинг в социалните мрежи, казва пред Wired, че приложението е вдъхновено от нейни минали връзки в рамките на които не е била впечатлена от комуникационните умения на партньорите си. „Познавате мъжете“, казва тя. „Те слушат, но след това не предприемат действия.“

Авилес казва, че върху приложението работи екип от „между 10 и 20“ души, но тя е единственият основател, който желае да постави името си върху продукта. Той е изграден върху GPT-4 на OpenAI без никакви допълнителни персонализирани данни за обучение като действителни текстови съобщения.

„Не сме се консултирали директно с терапевт или специалист по взаимоотношения или нещо подобно“, признава Авилес.