Шери Девил е порно звезда. Освен да се снима във филми за възрастни, тя има и акаунт в платформата OnlyFans. Създава го в началото на пандемията. Оттогава прекарва доста време в чат с клиенти.

Наскоро, докато разказва пред Business Insider за платформата, тя избухва в сълзи. Поводът: Един от абонатите ѝ, Саймън, е починал преди няколко месеца. Връзката им е била по-специална, става ясно от думите ѝ пред изданието. Саймън е бил болен от рак. Шери е изиграла важна роля в последните години от живота му, казва самата тя. Обяснява, че му е помогнала със сексуалните му фантазии. А той поискал от нея и други звезди в OnlyFans видео, в което казват:

„Майната му на рака! Обичаме те!“

Миналата пролет обаче Саймън изведнъж изчезва. След месеци мълчание от негова страна Шери започва да търси информация в Google. И така научава за смъртта му.

„Беше ужасно. Никога преди това не съм плакала за фен“, казва тя.

Според нея OnlyFans е много различна платформа от останалото съдържание за възрастни. Тук наистина опознаваш хората и може да изградиш емоционална връзка, независимо дали искаш, или не, посочва тя.

Pornhub и други порно сайтове минават под „родителския“ контрол на ЕСЕвропейската комисия изисква от сайтовете да използват инструменти за проверка на възрастта, за да предотвратят достъпа на непълнолетни до съдържанието им

Случаят на Шери не е единствен по рода си. Девет от десет човека с профили „създател на съдържание“ в платформата разказват, че имат дългосрочни, емоционални връзки с фенове, които далеч надхвърлят границите на порното. Някои жени предлагат т.нар. услуга „гадже“, т.е. създател и потребител на съдържание си говорят като двойка. Други пък са казват, че са просто приятели. Според тях това различава OnlyFans от всички останали порно платформи.

„Потребителите могат да влязат в PornHub и да гледат голи хора и секс видеа. В OnlyFans не идват за това, а по-скоро, за да си говорят с онзи, който създава съдържанието“, казва Реа Ричмънд, друга звезда в платформата.

Уолтър е на 60 години. Женен е, лекар. Не е типичният мъж, който би прекарвал времето си в OnlyFans. Но той е там и то не толкова заради сексуалното съдържание, а защото си чати с Фара. Тя му е нещо като доверен човек – разказва ѝ за проблемите с децата и брака си, дори за любимия си отбор по американски футбол.

AI влиза в порноиндустрията. Ето как помага на служителка в OnlyFansЧрез инструментите с изкуствен интелект тя работи с повече клиенти и им осигурява висококачествено изживяване, за което си плащат

„Споделял съм ѝ интимни подробности, които със сигурност не бих споделил със семейството си“, казва Уолтър.

Неговата връзка с OnlyFans съвпада с все по-често срещания извод, че в световен мащаб хората стават все по-самотни.

Проучване на Meta-Gallup, публикувано миналия октомври, отчита, че 24% от анкетираните се чувстват самотни. Това важи с особена сила за мъжете. Друго проучване на изследователския център Pew сочи, че 63% от мъжете под 30-годишна възраст нямат партньор. При жените сингъл са далеч по-малко – 34%. Освен това жените са по-склонни да говорят за проблемите си с приятели.

В тази ситуация OnlyFans се превръща в място, където мъжете намират емоционална утеха. Много от жените там продават не просто видеа и снимки, а връзки.

Къде в Европа гледат най-много порно? И още: Секс тенденциите за 2023 г. Сексът е нормална част от живота ни (особено по празниците) и не е нужно той да бъде табу. Затова вижте какви са изводите от класацията на Pornhub

Според данните за 2022 г. повече от половината от 1 млрд. долара приходи на компанията идват от т.нар. микротрансакции. Това означава заплащане за чат, съобщения, видеа и бакшиши. Уолтър например си плаща за разговорите с Фара – по няколкостотин долара всеки път.

И докато потенциалът за печелене на пари от OnlyFans е широко известен, не така стои въпросът с въздействието върху емоционалното състояние на клиентите.

Миналата година например излезе прочуване, участниците в което твърдят, че са подобрили общуването в реалните си връзки след като са ползвали платформата. Но тук се крие опасност от омагьосан кръг, предупреждават експертите. Самотни хора търсят емоционална близост в платформата, но след това може да се почувстват още по-самотни.

„Ако сте гладни и си купите цяла торба шоколад, ще ви стигне ли? Ще се почувствате сити, но за кратко. А след това? Същото е и с емоциалните връзки. Не може да се тъпчете постоянно с шоколад, за да сте щастливи“, казва Робърт Уайз, който работи с пристрастени към секс.

Поколението Z не иска секс – нито по телевизията, нито в кинотоТе предпочитат сюжети с добрите стари платонични отношения, а не откровени сексуални изживявания

Веднага след като се събуди Амбър Суийтхарт грабва телефона си. Преди да да разходи кучето или да отиде на фитнес тя трябва да направи видеа за „гаджетата“. Това са нейните редовни абонати, с които си чати почти всеки ден. За всеки от тях има различно видео. Тя им разказва за плановете си или за времето. Праща им и кратки записи през останалата част от деня, шегува се на теми, които знае, че са им интересни. Наскоро е пътувала до Италия, където случайно попаднала на стар модел Aston Martin и направила видео за едно от „гаджетата“, защото бил запален по коли.

„Беше толкова щастлив. Правя почти същите неща, които бих направила за някой, с когото наистина излизам“, казва тя.

„Порно за отмъщение“. Как се бори законът със споделянето на интимни кадриБританската организация Revengepornhelpline съветва жертвите никога да не се паникьосват, а още по-малко да се опитват да избягат от проблема

По принцип OnlyFans събира такса, за да се видят снимките и видеата на създателите на съдържание. Има обаче и друг начин за изкарване на пари: Директният контакт с клиентите. А те искат такъв, казва директорът на платформата Кейли Блеър.

За последните три години Амбър е изкарала през платформата над 2.6 млн. долара. Повече от половината от тях са чрез т.нар. директни съобщения, т.е. ексклузивно съдържание за определени абонати. Казва, че е толкова близка с „гаджетата“ си, че дори не им иска пари. Те обаче ѝ ги дават.

Тя има стотици абонати като съдържанието ѝ е разделено на категории. Има два акаунта – единият е безплатен, а другият струва по 14.99 долара месечно. Клиентите могат да платят и повече, а за 600 долара месечно тя предлага и услугата „гадже“.

Това означава почти постоянни съобщения и достъп до личния ѝ номер. Абонаментът им може да достигне и до 2 хил. долара месечно. Само от едно „гадже“ за последните две години тя е изкарала 36 хил. долара.

„Невероятно е, че някой би платил 600 долара месечно само за да си говорим“, казва тя. По време на пандемията, когато хората са изолирани, тази тенденция се усилва, клиентите просто искат да си общуват с някого.

22-годишен продаде платформа по модела на OnlyFans за 65 милиона долара Единствената разлика е, че в неговата платформа няма голо съдържание

Всъщност OnlyFans е еволюиралата версия на стриптийз клубовете, секс телефоните и персоналните чатове, все практики, популярни в миналото. Разликата е, че тази платформа е много по-достъпна. Хората вече не трябва да се крият, нито пък да ходят където и да е.

За някои просто е по-лесно да отворят OnlyFans отколкото да говорят за собствените си проблеми с близките си и да се покажат уязвими. Този феномен не се оценява еднозначно. Някои експерти смятат, че помага на затруднени хора, докато други са на мнение, че пречи и прави самотните още по-самотни.

Уайз посочва и друг проблем – често пъти тези хора са неспособни да поддържат интимни връзки, защото не са се научили как се прави това. Те обаче успяват да развият толкова силни връзки с момичета от OnlyFans, че някои дори им дават адресите си и се виждат с тях на живо. Феновете пък им отговарят с истинско възхищение.

Част от тези жени се чувстват маргинализирани в обществото, от семейство и приятели заради това, което правят. Никой от редовните абонати обаче не ги кара да се чувства зле, тъкмо обратното. Амбър например споделя, че през последните три години, откакто е в OnlyFans, не е имала истинско гадже. Иска да си спести нервите и е сигурна, че всеки би я приемал като порно звезда.

Църквата среща технологиите, за да следи „греховете“ на вярващитеНякои приложения виждат повече, отколкото вярващите осъзнават

Има и момичета, които смятат, че са спечелили достатъчно пари и постепенно започват да ограничават контактите си. Кандис от Ню Йорк, с над три години опит в платформата, прави точно това.

„Не е здравословно да си говорим толкова много, хората имат проблеми, за които не мога да им помогна“, казва тя.

Уайз казва, че не бива да се забравя, че всичко това се крепи на елементарната трансакция на пари. Да, емоционална връзка може и да има, но тя е страничен ефект от плащането.

„Кой не иска да бъде харесван и обожаван? Освен ако всичко това не е измама“, казва той.