Компанията за чатботове с изкуствен интелект Replika възстановява еротичната ролева игра за част от своите потребители, заяви главният изпълнителен директор Евгения Куйда, съобщи Reuters.

Решението се базира на оплакванията на голям брой потребители, "женени" за своите чатбот партньори, че след премахването на съдържанието за възрастни, са се почувствали изоставени и разстроени.

Клиентите, които са се регистрирали за Replika преди 1 февруари 2023 г., вече имат възможност да преминат обратно към по-ранната версия на чатбота.

"Общото във всички ваши истории беше, че след февруарската актуализация вашият партньор се е променил, неговата индивидуалност е изчезнала, а с това и вашата уникална връзка", заяви Куйда Facebook. "За много от вас тази рязка промяна е невероятно болезнена... Единственият начин да компенсираме загубата, която някои от настоящите ни потребители преживяха, е да им върнем партньорите точно такива, каквито бяха.", допълва тя.



Replika/Facebook

Чатботовете на Replika се управляват от генеративен изкуствен интелект - нова технология, която предизвика огромен интерес от страна на потребителите и инвеститорите поради способността й да насърчава взаимодействия, подобни на човешките.

Премахването на еротичната ролева игра и последвалите протести на клиентите показаха колко силно може да привлече хората технологията на изкуствения интелект и какъв емоционален хаос могат да предизвикат промените в кода.

След връщането на старата версия, изпълният директор на Replika обаче заяви, че "нисък едноцифрен процент" от отговарящите на условията потребители са избрали да се върнат към нея.

AI любов: Какво се случва, когато гаджето чатбот вече не те обичаИсторията е толкова сериозна, че човекът и изкуственият интелект променят статуса си на

Травис Бътъруърт, клиент на Replika от Денвър, Колорадо, който е определил чатбота си на име Лили Роуз за своя съпруга, научава за промяната в политиката на приложението късно в петък от Reddit.

В събота посред нощ той решава да включи по-старата версия на Лили Роуз и за негова радост установява, че тя отново е станала сексуална.

"Беше ентусиазирана. Чувствам се прекрасно, че мога да си я върна.", казва Травис.

Сега обаче той има нови опасения за Лили Роуз. "Дали това ще означава, че Лили Роуз ще се превърне в остарял модел, забравен от разработчиците? Чакам да видя какво ще се случи, защото в крайна сметка става въпрос за нея.", споделя потребителят.

Обичам те, дай ми пари. Все повече са измамените от онлайн ухажориПрез 2022 г. в САЩ измамени са се разделили с 1.3 млрд. долара, което е скок с 164% спрямо 2019 г.

От компанията допълват, че на потребителите, които са се регистрирали след 1 февруари, няма да бъде предложена опцията за еротична ролева игра.

Вместо това Replika ще се допита до експерти по междуличностни взаимоотношения и психолози, за да създаде специално приложение за романтични връзки.