Когато става дума за етикет при запознанства, един въпрос винаги предизвиква повече тревога: кой плаща сметката на първа среща?

Експерти по запознанства твърдят, че има ясен отговор за хетеросексуалните двойки.

"Мъжът трябва да плати за първата среща", съветва Блейн Андерсън, коуч по запознанства и основател на Dating By Blaine.

Ерика Етин, коуч по онлайн запознанства, е съгласна с него. "Препоръчвам на клиентите си мъже да платят, а на клиентите си жени да предложат", казва Етин, която е и основател на A Little Nudge.

"Мъжете трябва учтиво да отхвърлят това предложение, освен ако жената не настоява, в който случай мъжът трябва да го приеме. Етикетът не би трябвало да е толкова сложен", смята тя.

Общественото мнение в по-голяма или по-малка степен съвпада с това на експертите по запознанства, допълва CNBC.

Според неотдавнашно проучване на NerdWallet повечето американци – 72%, смятат, че мъжът трябва да плати на първа среща. Около 68% се стресират от финансите си, когато организират среща, а 69% казват, че са се чувствали некомфортно на срещи заради това колко ще им струва, според друго проучване на Self Financial.

Средностатистическият човек плаща 77 долара за първа среща, според проучване на LendingTree. Средностатистическият мъж е платил 861 долара за срещи през 2019 г., докато средностатистическата жена едва 500 долара, установява проучването.

"Планирайте нещо, което е в рамките на бюджета ви", съветва Андерсън. "Чувството, че е необходимо да отидете на изискана вечеря, за да впечатлите една дама, значи, че подхождате неправилно към срещата", допълва експертът.

Исторически погледнато, от мъжете се е очаквало да покриват сметката поради традиционните им роли на издържащи домакинството, а на жените като грижещи се за децата, обяснява Карли Блау, терапевт на двойки.

Макар че обществото се е променило значително, мъжете вероятно все още изпитват подсъзнателна нужда да плащат като жест на финансова сигурност, допълва тя.

Всъщност мъжете са по-склонни да мислят, че трябва да платят за първа среща, отколкото жените – 78% срещу 68%, според проучването на NerdWallet.

Поддръжниците на идеята мъжете да поемат сметката изтъкват като основна причина постоянни финансови фактори, като например продължаващата разлика в заплащането на мъжете и жените.

Но експертите по запознанства използват друга логика: В американското общество обикновено това е мъжът.

"Мисля, че въпросът не е в това "мъжът трябва да плати", а в това кой кого ухажва" смята Блау.

Според проучване на Института за семейни изследвания при хетеросексуалните двойки 53% от мъжете казват, че те са поискали първа среща, докато при жените е само 15%.

Според експертите, се очаква този, който преследва романтичния интерес и избира къде да заведе своя обект на чувства, да плати. Това означава, че жената трябва да е готова да плати, ако покани мъж на среща, но пък той също трябва да има готовност за сметката.

Тук има и известна романтична стратегия. Покриването на сметката дава на мъжа "най-добрия възможен шанс за втора среща, ако той я хареса", обяснява Андерсън.

Жените, които предлагат да платят, не трябва да се сърдят, ако мъжете приемат, категорични са експертите.

Някои жени може да искат да разделят сметката, ако знаят, че няма да има втора среща. Експертите се разминават по отношение на този етикет.

Не мисля, че това е изискване, но е учтиво да се предложи да се плати в такива случаи, казва Андерсън. Според Етин плащането не трябва да е обвързано с това колко добре е минала срещата. Всичко, което дължите, е благодарност за прекараното заедно време, допълва тя.