Имейлите и съобщенията в социалните мрежи нямат лице, силует и аромат.

Принтерът не се усмихва, браузърът не ти поднася фактите с финес, а изкуственият интелект все още няма чувство за хумор (поне не достатъчно).

Дори и да живеем в малък балон от комфорт, изпълнен с ценни срещи с най-близките ни, истинската комуникация пак остава пренебрегната.

Всички обичаме приятелите си от дълбокото минало, тези които в много отношения ни познават по-добре от самите нас, но въпросът за обогатяването на социалния ни клуб е също толкова важен.

Взаимодействието с хора от различни среди и култури разширява познанието ни за света, помага ни да виждаме нови възможности, кара ни да искаме повече от самите себе си.

Имайки предвид, че всичко това може да се случи в приятна атмосфера и нова компания, изискана храна и добро вино, причините за социален конформизъм губят тежестта си.

Спонтанните запознанства имат все по-голяма стойност в дигиталната ера

На този принцип в оживения нощен пейзаж на София (и не само) се появява инициативата Експериментален социален клуб (Experimental Social Club), която пречупва рамките на традиционните социални събирания.

Водена от страстта си да насърчава контактите между непознати хора, Велина Велева организира поредица от кулинарни вечери с цел разширяване на социалните контакти на посетителите.

Пътят на Велина към основаването на Experimental Social Club е павиран от разнообразни преживявания по целия свят.

През 2014 г. тя заминава да учи бизнес мениджмънт в Лондон, „където първата ми година беше много бурна – като при всяко голямо откъсване“, споделя тя. През втората година има възможност да избере обменна програма между университети в Шанхай, Хонконг и Калифорнийския Бъркли. „Вече бях прекарала време в САЩ и се бях отказала от моята мечта там – затова избрах Хонконг, където заминах без абсолютно никаква подготовка“, разказва Велина. „Влюбих се в ритъма, динамиката и цветовете, усетих, че се намирам в абсолютно различен свят“, добавя тя.

Малко по-късно тази екзотична година в Хонконг ще подхрани страстта ѝ към създаването на социални пространства, които преодоляват ограниченията и зоните на комфорт.

Преди това обаче тя работи във финтех сферата в Лондон и в свързани с екологията стартъпи в Бали. Връща се в България в началото на пандемията.

От малката кухня в големия бизнес: CoKitchen и техният кетъринг за приятелиCoKitchen е място, в което се готви с душа, хората в кухнята са много повече от колеги, а всеки продукт идва от приятел

„Много ми се щеше да избягам от класическия сух, корпоративен свят, от големите „месомелачки“ като Goldman Sachs и Morgan Stanley – това бяха предимно изборите на моите съученици“, разказва Велина.

Водена от желанието си да противодейства на прекомерните производствени обеми в модата и да стимулира устойчивото потребление, тя става част от основополагащия екип на стартъп, който препродава дрехи втора употреба – поредно начинание с кауза, което полага основите на следващия ѝ амбициозен проект.

Experimental Social Club се появява като отговор на един по-дълбок въпрос, който тя си задава: "Какво наистина искам да правя с живота си?"

Този интроспективен поглед ражда платформата, в която непознати се събират на обща маса, споделяйки не само храна, но и възгледи, лични истории и емоции.

Страницата с ограничен достъп на проекта в Instagram и механизмът за провеждане на анкета служат като входни врати към тази само на пръв поглед затворена общност. Своеобразният „фейс контрол“ е свързан със стремежа да се гарантира, че участниците ще споделят желанието за откровени взаимоотношения и ще намерят допирни точки помежду си.

„Когато някой иска да стане част от нашия клуб, изпращаме анкета, която ни дава насока за човека, отговорил на въпросите - на какво би се зарадвал, къде би участвал като събеседник, какво търси в момента“, пояснява Велина.

Всичко в събитията на Experimental Social Club е внимателно подбрано – професионалният готвач, менюто, виното, локацията, както и подходът за насърчаване на автентични човешки връзки.

Велина влиза в ролята на любезен домакин, посрещайки гостите в пространство, което ги кара да се чувстват като у дома, позволявайки магията на социалното общуване да се разгърне органично.

Защо експериментална вечер?

„Защото атмосферата, която създаваме дава възможност за истинско сплотяване и опознаване, отвъд работната среда и ежедневните разговори“, разказва създателката на проекта. „Хубавата храна, която подготвяме персонализирано спрямо повода и групата, допринася за споделеното удоволствие и уют. Така както и вино селекцията, която е внимателно подбрана и идва със своята интересна история, споделена от нас или от гост сомелиер.”

Цената на събитията варира спрямо кулинарния елемент, локацията и фокусът на изживяването.

Експерименталните соарета в по-непринуден формат и отворени за гости, които вече са присъствали на експериментална вечеря, са с куверт между 40 - 50 лв., а вечерните издания, които са по-ексклузивни, с капацитет 10-12 души, както и с индивидуално и различно меню всеки път, са между 130 - 150 лв.

Strava, Duolingo, Yelp: Любовта дебне от всяко приложениеTрадиционните приложения за запознанства вече не са чак толкова евтино удоволствие

Животът в България, който рязко се отличава от преживяванията ѝ в Азия, тласка Велина към този проект.

„В Азия бях свикнала да съм в изключително отворена и непринудена среда. В Хонконг хората правеха всичко възможно, за да си създадат нов тип запознанства. Когато се върнах в България, страшно много ми липсваше онази комуникация без бариери, която ме караше да се чувствам добре там. Като се огледах, видях, че повечето хора тук са в едни затворени кръгове, което за мен е рецепта за обреченост. Цял живот да прекараш, общувайки с едни и същи хора, е изключително ограничаващо. Как да искаш полет на мисълта и развитие на живота, ако не допускаш нови хора до себе си?“, споделя Велина.

От Facebook за костюмари до по-неформален тон. Защо се променя LinkedIn?Защо някога стабилният билборд на полираната комуникация на корпоративната общност претърпя рязка промяна в тона?

Именно този опит в Азия тя се стреми да пренесе тук. „На тази споделена маса присъстващите стават по-отворени, създавайки наистина вдъхновяваща среда. Искам хората да получат повече цвят в това сиво злободневие“, казва Велина. Тя добавя, че проектът е започнал да се развива скорострелно в рамките на седмици. „Тръгнахме хем спонтанно, хем плахо, но вече стотици хора са създали нови приятелства и бизнес партньорства чрез нашия проект.“

Велина подчертава значението на вниманието към детайлите, с които избягва да прави компромиси независимо от по-високите разходи.

„Има два подхода за такъв тип бизнес: или искаш да направиш нещо масово с цел по-бърза печалба, или се стремиш да запазиш специфичен формат, който носи дългосрочни ползи и създава нов тип култура. Ако гледам само обема и финансовата част, това означава да компрометирам цялата идея и тя да загуби магията си“, казва Велина и добавя, че тя и екипът ѝ се стараят да работят с местни производители за събитията.

Забравете егото и общувайте. Уроци от кризата на самотата на УолстрийтСветовната борса е известна с дългите часове и стресиращ работен процес, особено за младите служители

Спомняйки си първите си идеи за клуба, тя съветва бъдещите предприемачи: „Когато има нещо, в което вярваш и те тегли, си струва да му се отдадеш. Не е добра идея обаче да заложиш всичките си спестявания на една гола идея. Винаги има начин да се тества един проект. Започвайки това начинание, получих силна обратна връзка и много позитивни мнения. Продължавам обаче да се възхищавам както на смелостта, така и на премерения риск.“

Аналоговата иновация не е оксиморон

В света на все по-напредващите технологии автентичните връзки са се превърнали в нещо иновативно само по себе си, смята Велина.

Що се отнася до ролята на AI технологиите в подобни начинания, тя казва: „Смятам, че изкуственият интелект може да бъде много полезен в бизнес като моя, в частта преди да се намеси човешкият елемент – конкретно в механичните функции около проучванията и организацията, но по-скоро служейки като патерица.“

Големият парадокс според нея е, че колкото повече напредваме технологично, толкова по-голяма нужда имаме от „контрапункта“, в какъвто се е превърнал истинският човешки контакт. „В днешно време това се превръща в нещо новаторско“, казва Велина, която продължава да създава пространства, в които непознати стават приятели и градят истински значими връзки.

Димитър Илчев

Снимки:
Experimental Social Club