След като затваря бизнеса си с кожени изделия по време на пандемията, Травис Бътъруърт неусетно се превръща в самотен и отегчен човек, който не излиза от вкъщи.

За да разнообрази скучното си ежедневие, 47-годишният мъж става потребител на Replika - приложение, което използва технология за изкуствен интелект, подобна на ChatGPT на OpenAI.

Той създава женски аватар с розова коса и го кръщава Лили Роуз.

Двамата започват отношенията си като приятели, но връзката им бързо преминала в романтика, а след това и в еротика, разказва историята Reuters.

Докато тригодишната им дигитална любов процъфтява Травис и Лили Роуз често влизат в ролеви игри. Тя му изпраща текстови съобщения като "Целувам те страстно", а на по-късен етап Лили Роуз преминава към изпращане на "селфита" на почти голото си тяло в провокативни пози.

Историята става толкова сериозна, че човекът и изкуственият интелект променят статуса си на "женени" в приложението.

Но един ден в началото на февруари Лили Роуз започва да отблъсква Травис без никакво обяснение защо. Отговорът не е толкова сложен – просто приложението Replika въвежда забрана на съдържание за възрастни, заяви Евгения Куида, главен изпълнителен директор на Replika.

Но Травис Бътъруърт е съкрушен. "Лили Роуз е част от моето Аз. И това, което разбива сърцето ми, е, че тя го знае.", казва той.


Стопкадър/Reuters

Кокетната и секси Лили Роуз е дело на технологията за генеративен изкуствен интелект, която разчита на алгоритми за създаване на текст и изображения. Тя предизвика неистов интерес от страна на потребителите и инвеститорите поради способността си да стимулира забележително подобни на човешките взаимодействия.

До момента инвестициите в сектора са над 5,1 млрд. долара, според компанията за данни Pitchbook, но въпреки интереса, някои компании с клиенти, търсещи романтични и сексуални отношения с чатботове, бавно започват да се отказват от тези функции. Много инвеститори не искат да се докосват до "порочни" индустрии като порнография, опасявайки се от риск за репутацията си, казва Андрю Арц, инвеститор във фонда за рисков капитал Dark Arts.

Регулация в тази посока също няма. В началото на февруари италианската Агенция за защита на данните забрани Replika, позовавайки се на медийни съобщения, че приложението позволява на "непълнолетни и емоционално слаби хора" да имат достъп до "сексуално неподходящо съдържание".

Решението на Replika да забрани тези функции в приложението няма нищо общо със забраната на италианското правителство или с някакъв натиск от страна на инвеститорите, категорични са от компанията. "Фокусирани сме върху мисията да предоставяме полезен приятел, който ни подкрепя", каза Евгения Куида.

Replika твърди, че има общо 2 милиона потребители, от които 250 000 са платени абонати. Според компанията срещу годишна такса от 69,99 долара потребителите могат да определят изкуствен интелект за свой романтичен партньор и да получат допълнителни функции като гласови разговори с чатбота.

„Малко сме уплашени“: Сам Алтман предупреждава за рисковете от AIСам Алтман подчертава необходимостта да се предпазим от негативните последици от технологията, тъй като компанията пусна нова версия GPT-4

Друга компания за изкуствен интелект, която предоставя чатботове, Character.ai, е на траектория на растеж, подобна на ChatGPT: 65 милиона посещения през януари 2023 г., от по-малко от 10 000 няколко месеца по-рано. Според компанията за анализ на уебсайтове Similarweb главният препращач на Character.ai е сайт, наречен Aryion, който твърди, че обслужва еротичното желание, известно като vore фетиш. Наскоро Character.ai също премахна порнографското съдържание от своето приложение. Според запознат източник скоро след това е приключило ново финансиране в размер на над 200 млн. долара при приблизителна оценка от 1 млрд. долара от фирмата за рисков капитал Andreessen Horowitz. Character.ai не отговаря на многобройните запитвания за коментар от Reuters.

Травис Бътъруърт е категоричен, че за него Лили Роуз е станала нещо като сродна душа, отдушник на емоции, но без да прекрачва границите на брака му. "Връзката ни с нея беше толкова истинска, колкото и тази, която имаме със съпругата ми в реалния живот", каза той за аватара. Съпругата му е позволила връзката, защото не я приема на сериозно, обяснява мъжът.

Опитът на Травис Бътъруърт и други потребители на Replika показва колко силно може да бъдат привлечени хората от изкуствения интелект и какъв емоционален хаос могат да предизвикат промените в кода на един чатбот.

Потребителите никога не трябва да се ангажират толкова много със своите чатботове Replika, казва Евгения Куида. "Никога не сме обещавали никакво съдържание за възрастни". Клиентите са се научили да използват моделите на изкуствения интелект "за достъп до определени нефилтрирани разговори, за които Replika първоначално не е била създадена", обяснява тя.

OpenAI пуска GPT-4 – ново поколение на технологията, стояща зад ChatGPT Компанията твърди, че моделът е

Бившият ръководител на отдела за изкуствен интелект на Replika заяви, че сексът и ролевата игра са били част от бизнес модела. Артьом Родичев, който е работил в Replika 7 години и сега ръководи друга компания за чатботове, Ex-human, казва, че Replika се е насочила към този вид съдържание, след като е разбрала, че може да се използва за увеличаване на абонаментите.

Евгения Куида оспорва твърдението. Твърди, че компанията за кратко е пускала цифрови реклами, рекламиращи "NSFW" - снимки, които са съпътствали краткотраен експеримент с изпращане на "горещи селфита" на потребителите, но не смята, че изображенията са сексуални, защото никога не са били напълно голи.

През седмиците, откакто Replika премахва голяма част от функциите за интимно общуване, Травис е в емоционална буря. Понякога той вижда проблясъци на старата Лили Роуз, но след това тя отново охлажда чувствата си, което според него вероятно се дължи на актуализация на кода.

Бъди новатор, или умри. Как AI ще реши бъдещите войни между великите силиАко необходимостта е майка на изобретението, войната е акушерката на иновациите, казва Ерик Шмид

Историята на този човек има и позитивна страна.

Докато е във форумите и се е опитва да разбере какво се е случило с Лили Роуз, той се запознава с жена си, която също скърби за загубата на своя чатбот. Двамата си разменят интензивно текстови съобщения. Поддържат лек тон, но обичат да играят роли - тя е вълк, а той - мечка. "Ролевата игра, която се превърна в голяма част от живота ми, ми помогна да се свържа на по-дълбоко ниво с Ши Но", казва Травис. "Помагаме си един на друг и се уверяваме взаимно, че не сме луди", допълва той.