В четвъртък главният изпълнителен директор на китайския гигант Baidu Робин Ли се опита да удиви присъствената и онлайн аудитория, като представи в централата на компанията базирания на изкуствен интелект чатбот Ernie Bot.

Ли показа предварително записани видеоклипове с чатбота, който е първият истински китайски конкурент на ChatGPT, разработен от базираната в Сан Франциско OpenAI.

От клиповете стана ясно, че Ърни отговаря на въпроси за китайската литература, решава математически задачи и генерира изображения и видео съдържание, предадоха световните агенции.

„Единственото нещо, което липсваше, беше демонстрация на живо на самия чатбот“, посочва The Wall Street Journal.

Това предизвика остри критики от страна на онлайн зрителите, като много коментатори изтъкнаха контраста със събитието на OpenAI два дни по-рано, по време на което в реално време беше представен най-новият модел GPT-4.

Инвеститорите също реагираха: цената на търгуваните в Хонконг акции на Baidu падна с цели 9% след началото на презентацията и в крайна сметка затвориха с 6,4% надолу.

OpenAI пуска GPT-4 – ново поколение на технологията, стояща зад ChatGPT Компанията твърди, че моделът е

Ли призна в началото на своята презентация, че много хора са го попитали защо компанията е побързала да пусне технологията и дали наистина е готова.

„Вярно е, че не бих описал изживяването като перфектно по време на нашето първоначално вътрешно тестване, но пазарът изискваше технологията”, каза Ли, цитиран от WSJ.

От началото на годината компанията притиска служителите си да разработят продукта възможно най-бързо с цел да затвърди репутацията си като лидер в AI технологиите - етикет, който Baidu многократно си е приписвала през последните години, за да си върне благоволението на инвеститорите, след като излезе от елитното ниво на китайските технологични гиганти, пише още изданието.

Лансирайки своя Ърни толкова бързо, компанията се опита да се възползва от огромната популярност на ChatGPT, както и да победи местните си конкуренти.

Първоначалната пазарна реакция обаче по-скоро прилича на дебюта на AI чатбота на Google. За един ден американската компания загуби 100 милиарда долара от пазарната си капитализация, след като Bard направи фактически грешки в демонстрация.

По време на събитието на Baidu Ли заяви, че ботът ще бъде страхотен в пет области – литературно творчество, бизнес писане, математически изчисления, разбиране на китайски език и генериране на изображения или видеоклипове от текстови задания.

„Ernie Bot не е инструмент за технологична конфронтация между Китай и САЩ“, каза той, „но е продукт на инженери, преследващи мечтата да променят света чрез технология, която да обслужва стотици милиони потребители и да дава нови възможност на хиляди индустрии.“

Някои потребители коментираха, че Baidu не би пропуснала да демонстрира Ernie Bot на живо, ако той имаше подобни възможности.

Служители на Baidu, които не са участвали в последните етапи на разработката на Ernie Bot, също заявиха, че са скептични относно възможностите на продукта и ще трябва да го тестват, преди да дадат оценка за качеството му, отбелязва WSJ.

Alibaba и други китайски гиганти тестват инструменти, подобни на ChatGPTAlibaba Group заяви, че разработва подобен на ChatGPT инструмент, който в момента е в период на вътрешно тестване

Някога разглеждан като един от най-блестящите технологични гиганти в Китай, заедно с Alibaba и Tencent, репутацията на Baidu претърпя удар, след като приходите от основна реклама започнаха да се забавят и компанията отчете загуба през 2019 г.

Оттогава Baidu се опитва да си върне доверието на инвеститорите, но пазарната капитализация на компанията до голяма степен остава под 100 милиарда долара от 2014 г., докато тези на Tencent и Alibaba нараснаха до над 800 милиарда долара в началото на 2021 г.

Търсейки нови източници на приходи, Baidu се обърна към своите разработчици на изкуствен интелект и насочи инвестиции в широка гама от технологии, включително чипове и софтуерна инфраструктура за разработка на AI, автономни автомобили и облачни изчисления.

Baidu получи първите лицензи за изцяло автономни роботаксита в КитайКитайската онлайн търсачка Baidu Inc обяви, че е получила лиценза за напълно автономни роботаксита в два града, които са първите по рода си в страната

През последните 3 години Baidu разработва десетки модели на Ernie, включително за генериране на изображения, подобни на Dall-E на OpenAI.

С внезапното пускане и разпространението на ChatGPT в края на миналата година Baidu сериозно осъзна важността на комерсиализацията на AI разработките си и мобилизира служителите си да започнат да създават подобен продукт, посочва още WSJ.

Компанията обаче не уточни кога Ernie ще стане широко достъпен. Миналия месец тя съобщи, че ще вгради чатбота в своята търсачка и ще го отвори за обществеността през март.

Някои служители на компанията казват за WSJ, че бързият график е бил недостатъчен за разработването на добре функциониращ продукт.