Датска банка предлага ипотечен кредит с отрицателна лихва

19663
Датска банка предлага ипотечен кредит с отрицателна лихва

© Pixabay

Банка в Дания предлага ипотечни кредити с отрицателна лихва, или казано с други думи – плаща на клиентите си да теглят кредити за покупка на жилище.

Jyske Bank - третата най-голяма банка в Дания, обяви през тази седмица, че клиентите й ще могат да се възползват от заем с 10-годишна фиксирана лихва в размер на -0.5%, предава Business Insider.

Така потребителите ще плащат по-малко, отколкото са получили назаем.


Например, ако теглите заем за 1 млн. долара при тези условия, то в края на 10-годишния период ще сте изплатили на банката 995 хил. долара.

Тази сметка, разбира се, касае само лихвата и главницата, но не включва всички останали разходи под формата на такси и комисионни, които вървят ръка за ръка с всеки банков кредит.

Още повече в ерата на нулеви лихви, поддържани от редица централни банки по света, търговските банки имат достъп до ресурс, който не им струва нищо.

„Това е нова глава в историята на ипотеките. Преди няколко месеца бихме казали, че това не е възможно, но биваме изненадвани отново и отново, а това отваря нови възможности за купувачите на жилище”, казва икономистът на Jyske Bank Микел Хюг, предава изданието Copenhagen Post.

Отрицателната лихва на Jyske Bank е част от появилите се наскоро множество изгодни предложения от други датски банки.

По информация на The Local, Nordea Bank - най-голямата банка в Скандинавския регион, посочва, че ще предлага 20-годишни ипотечни заеми с фиксиран лихвен процент в размер на 0%. Bloomberg посочва, че някои банки в Дания предлагат 30-годишни ипотеки при годишна цена от 0.5%.

Ако всичко това ви се струва странно, всъщност има доста логично обяснение. Всичко започва с ниската цена, на която банките могат да поемат финансиране от централните банки – горепосочените нулеви лихви.

Световната икономика е натоварена с редица конфликти, като споровете между САЩ и Китай и брекзит, което обещава икономически спад в близко бъдеще – нещо, което вече се усеща в Европа.

Кога е полезно да рефинансираме кредита си?Платформата за сравнение на кредитни продукти Kredit.bg дава няколко примера, в които този вариант може да бъде подходящ

С оглед на това, че банките имат достъп до евтин ресурс, те предпочитат да отпуснат сега кредити с отрицателни или нулеви лихви, тъй като така поддържат операциите си. В близко бъдеще може да се окаже, че подобни заеми няма как да съществуват, което ще отръпне хората от банковото кредитиране, поне докато икономиката не възвърне силния си растеж.

Не на последно място, при евентуален икономически колапс в близко бъдеще, потребителите няма да могат да обслужват ипотеките си, ако са с по-високи лихви. Това отново би причинило вреда на банките.

Според някои анализатори, действията на датската банкова система предполагат, че при евентуален икономически срив този път ще мине доста повече време за възстановяване спрямо преходната финансова криза.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Elena
# 0
18:01 | 24 January 2020
Изпратете ни имейл на FEDERALOAN@GMAIL.COM или whatsapp на +1847315716 и вземете най-добрия наличен онлайн заем в рамките на 2 часа
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg