Блумбърг и Гейтс дават 500 млн. долара за борба с тютюнопушенето

800
Блумбърг и Гейтс дават 500 млн. долара за борба с тютюнопушенето

500 милиона долара обявиха, че ще отделят на борбата с тютюнопушенето кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и основателят на Майкрософт Бил Гейтс. Двамата милиардери, които притежават филантропски фондации, заявиха, че ще насочат усилията си най-вече към третия свят, където употребата на никотин е много висока и започва от много ранна възраст.

Парите ще бъдат насочени към проекти, които целят да помогнат на пушачите да се откажат от вредния навик, а на непушачите - да се предпазят от вредните последствия на вторичното излагане на никотинов дим. Нюйоркският кмет насочи усилията си към борбата с тютюна още през 2005 г., като й посвети 125 милиона долара за период от четири години.

"Когато обявих тази инициатива, се надявах, че и други ще се присъединят", каза той на пресконференция вчера по повод обявяването на съвместната си дейност с Бил Гейтс. "Аз съм удовлетворен, че Бил и Мелинда (съпругата на Бил Гейтс) подкрепят едно от най-важните усилия в областта на здравето в глобален мащаб", добави той.

Блумбърг разясни, че вложените пари ще помогнат на правителствата да приложат на практика доказалия своята ефективност пакет, включващ програми за контрол на производството на тютюневи изделия, повишаване на данъците върху никотиновите продукти и забрана за рекламата им. От своя страна, Бил Гейтс подчерта важността и спешността на мерките, които трябва да се предприемат.

"Болестите, предизвикани от употребата на никотин, са едно от най-големите предизвикателства пред здравето на хората от развиващите се страни", каза той и допълни, че за щастие усилията, които се полагат за прекратяването на употребата на никотин, са доказали ефективността си.

По-рано тази година, Блумбърг и директорът на Световната здравна организация Маргарет Чан лансираха така наречения пакет MPOWER, който да подпомогне властите в цял свят в ограничаването на употребата на тютюневи изделия. До момента по-малко от 5% от световното население е включено в проекти по тази програма. Програмата за контрол на употребата на никотинови продукти в Ню Йорк, въведена от кмета Блумбърг, включва драстично повишение на данъците за тютюневи изделия, забрана на пушене на работното място, образователни програми, както и целенасочени усилия за помагане на пушачите да се откажат от никотиновата зависимост.

Между 2002 и 2007 г., под прякото наблюдение на Блумбърг, програмите помогнаха да се намали броят на пушачите в Ню Йорк с 300 000 и ограничиха процента на тийнейджърите пушачи от 17.6 през 2001 г. на 8.5 през 2007 г.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg