Датикум се включи в проект за защита на данните на потребителите

1565
Датикум се включи в проект за защита на данните на потребителите

© Pixabay.com

Българският център за данни Датикум се включва в мащабна международна инициатива за защита на данните на потребители и съвместимост с европейските регулации.

Това става в рамките на Асоциацията на доставчиците на облачна инфраструктура в Европа (CISPE), която обединява водещи компании от бранша, обслужващи милиони европейски потребители.

Организацията обяви, че над 30 услуги предлагани от членовете й вече са съвместими със CISPE Кодекса за защита на данните. Сред участващите в инициативата компании, освен Датикум, са още имена като 1&1, Amazon Web Services (AWS), Aruba, DADA, Gigas Hosting, Ikoula, LeaseWeb, Outscale, OVH, Seeweb, SolidHost и UpCloud.

“В Датикум винаги сме се отнасяли към защитата и опазването на данните на нашите клиенти и партньори като към една от ключовите характеристики на нашата услуга” - заяви по този повод Георги Цеков, Търговски директор на водещия български доставчик на облачна инфраструктура.

„Нашата компания бе един от първите членове на организацията на европейските доставчици на облачна инфраструктура CISPE, чиято първа задача бе изготвянето и приемането на Кодекс за поведение, пряко засягащ защита на данните, съобразен с нормативните актове на Европейския съюз. Чрез приемането и спазването на този Кодекс, ние обявяваме публично своята ангажираност да вземем под внимание всички регулаторни рамки на Европейския съюз за опазването на данните на нашите клиенти“.

Целта на новите правила, включени в Кодекса е да гарантират на потребителите на облачни (cloud) услуги, че техните доставчици използват подходящи стандарти за защита на данните, съответстващи на европейските директиви и Общите правила, регулиращи защитата на данни, които ще влязат в сила от март 2018 година.

Доставчиците на облачна инфраструктура, придържащи се към Кодекса се задължават да предоставят възможността за обработка и съхранение на клиентските данни само и единствено на територията на Европейското икономическо пространство. Освен това те се ангажират, че няма да има достъп или злоупотреба с клиентските данни за техни собствени цели, включително и за извличане на данни, профилиране или директен маркетинг.

Всички услуги свързани с облачната инфраструктура, които съответстват на CISPE Кодекса се предлагат чрез публичен регистър - www.cispe.cloud/PublicRegister и оттук нататък ще бъдат отбелязани със знак за съответствие, който гарантира, че се прилагат стандартите за защита на данните и добри практики, с цел защита на потребителите и съвместимост с европейските закони.

„Днес правим важна стъпка напред за защитата на данни в Европа. Всеки клиент ще знае, че ако техния доставчик на облачна инфраструктура спазва Кодекса на поведение на CISPE, то техните данни са защитени с ясни стандарти. Кодексът на поведение на CISPE осигурява на европейците сигурност, че тяхната информация няма да бъде използвана за нищо друго освен за това, което те искат. Логото за съблюдаване на CISPE ясно адресира това, като осигурява съвместимост в цяла Европа, нещо което европейските клиенти търсят” - заяви по този повод Албан Шмуц (Alban Schmutz), Председател на CISPE и вицепрезидент на OVH.

“Кодексът за поведение за защита на данните на CISPE е отговорно съвместно начинание от представители на индустрията за предоставяне на облачна инфраструктура, която подготвя почвата за прилагане на GDPR” - посочи от своя страна Mайкъл Бони, член на Европейския парламент - „Критично важно е облачните услуги да предлагат сигурност и надеждност, съизмерими със завишените рискове, произлизащи от концентрацията на данни. Европа трябва да заеме водещо място в промотирането на стандарти и спецификации, които подкрепят поверително-насочени, надеждни, оперативно съвместими, сигурни и енергийно-ефективни облачни услуги, като интеграционна част от Европейската облачна инициатива. Надеждността, сигурността и защитата на данните са необходими за клиентското доверие и конкурентоспособността.”

Датикум е част от публичната компания Сирма Груп Холдинг. Книжата на дружеството се търгуваха за последно на Българска фондова борса при цена от 1.18 лв. за брой.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...