Димитър Димитров, Алтерко: Умният дом е като още една душа в дома

7619
Димитър Димитров, Алтерко: Умният дом е като още една душа в дома

© Profit.bg

Един умен дом би трябвало да усеща, да анализира и с помощта на изкуствения интелект да избира най-добрата обстановка за своя собственик.

Умният дом е като още една душа в дома, която мисли и прави така, че собствениците да се чувстват комфортно, приятно и сигурно. 

Това заяви Димитър Димитров, CEO на Алтерко и ръководител на r&d дивизията на компанията, по време на участието си в панел „Зелен дом“ от форума „Домът на бъдещето“, организиран от Profit.bg.

Той допълни, че обикновено умният дом се управлява гласово и изрази съжаление, че всички гласови асистенти в момента разбират немски, английски и френски език, но не и български, което определено затруднява навлизането им у нас.  


Покачването на цените на комуналните услуги ускорява темповете на автоматизация и желанието на потребителите да разберат откъде идват основно техните разходи, защото получаването на сметка за ток, вода или газ в края на месеца не предоставя достатъчно добра информация за потреблението, заяви Димитров.

Автоматизацията първо започва с мониторинг или наблюдение на консумацията в реално време. От Алтерко са установили, особено в държавите, в които цените на комуналните услуги са много по-високи, че потребителите се ориентират към изграждането на умен дом, защото по този начин първо - получават информация откъде идват тези разходи.

Второ - чрез автоматизацията успяват да направят така че, когато например отсъстват от дома, температурата да е по-ниска или да получават информация дали някой от електроуредите консумира много повече енергия от очакваното.

Димитров посочи като пример така наречените печки “духалки”, които изразходват за час толкова електричество, колкото понякога цяло домакинство за ден. 


Някои системи позволяват изграждането на автоматизация и във вече съществуващи домове, посочи Димитров. Алтерко е известна с устройствата, които могат да се използват за изграждането на умен дом при вече съществуваща стара сграда, къща или апартамент, тъй като при инсталирането им не се налага смяна на окабеляването.

Устройствата на компанията са достатъчно миниатюрни, за да влязат зад вече съществуващите ключове и контакти, като по този начин ги правят умни и управляеми отдалеч. Димитров посочи още като пример смяната на главата на радиатори за отопление, след което вече се съществява комуникация с облака или пък поставянето на сензори на батерии из целия дом.

Той също така уточни, че по-модерните системи, които са и по-лесни за поддръжка в бъдеще, изискват централна автоматизация, която се изгражда при проектиране на жилището.

Димитров очерта две групи хора, които прибягват до автоматизация на дома. При първата група хората наблягат по-скоро на презентацията или визуалния ефект от автоматизацията, докато другият тип потребители се стремят основно към гарантиране на сигурността на дома и оптимизиране на разходите.

На зрителски въпрос дали един панелен апартамент може да се превърне в модерен дом, Димитров заяви, че това е възможно, като постигането на изпълнение на основните функции на автоматизацията дори би било много по-евтино, отколкото промяна на интериора. По негови думи автоматизацията не би струвала много и специално за по-малки апартаменти бюджетът само за устройства, в зависимост от къде са закупени, би бил далеч под 1 000 лв.

Ако говорим за нови домове и пълна автоматизация, тогава вече е различно и се постигат и други ефекти, но ако говорим за обикновен апартамент, който трябва да бъде направен с минимален бюджет, е напълно постижимо, заяви Димитров.

Той дори предложи на задалия въпроса зрител да се свърже с организаторите на форума и да се включи в предизвикателство, при което екипът на Алтерко за един ден да автоматизира напълно панелното жилище, в това число осветление, отопление, контакти, електроенергия и подгряване на водата. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg