България е на първо място в ЕС по дял на жените в ИТ сектора

3257
България е на първо място в ЕС по дял на жените в ИТ сектора

България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в IT сектора. У нас 30% от специалистите в бранша са жени при среден процент за ЕС от 16 на сто, показва изследване на Европейският институт за равенство между половете.

Според Евростат тази тенденция в България се наблюдава от 2014 г. насам. За сравнение, в Румъния делът на жените в ИТ сектора е 26%, в Латвия и Литва - 25%, а Словакия и Чехия съответно 9% и 12%.

Усилията на Българското председателство са темата за жените в сферата на информационни и телекомуникационни технологии да е сред основните с оглед подобряване на конкурентоспособността на ИТ компаниите и увеличаване на броя на дамите в технологичните и инженерните специалности.


Поради важността и актуалността на проблема темата „Жените в дигиталния свят“ ще бъде обект на дискусии на всички форуми през следващите пет месеца. До настоящия момент нито едно председателство не е работило по подобен приоритет.

Данни от проучването на Европейския институт за равенство между половете показват още, че 36% от жените и 16% от мъжете в ИТ бранша имат за пряк шеф жена. А като цяло специалистите в сектора са по-млади, в сравнение с останалата част от работната сила.

Над 40 % от жените и мъжете в сектора имат деца, те са по-добре платени в сравнение с дамите в други икономически сектори и имат по-добри възможности за гъвкава заетост и поддържане на баланс между личния и професионалния живот.

С бързия растеж на сектора обаче се отчита и огромен недостиг на работни места в редица области като разработчици на софтуер и приложения, дизайнери и администратори на бази данни или практикуващи мрежови и операционни системи. Последните прогнози показват недостиг на повече от 700 000 IT специалисти до 2020 г.

През 2014 г. първите 20 най-големи работодатели в областта на ИТ технологиите са осигурявали заетост на близо 29 милиона работници от ЕС. ИТ специалистите в ЕС са предимно наемни работници с постоянни трудови договори. Само 8% от жените и 13% от мъжете са самонаети, сочат още данните от проучването на Европейския институт за равенство между половете.

Технологичните промени продължават да трансформират пазара на труда, като предлагат нови възможности за работа, но крият и потенциални рискове за тези, които са по-малко квалифицирани. Този сегмент от пазара на труда е възможно да рефлектира и върху постигането на целите на Стратегията Европа 2020 за 75 % ниво на заетост на жените и мъжете, сочат данните на Министерството на труда и социалната политика.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg