Допингът сред подрастващите е все по-голям проблем

2178
Допингът сред подрастващите е все по-голям проблем

© Красен Кралев със зам-шефа на WADА Роб Кьолер, вицепрезидента на МОК проф. д-р Угур Ерденер и генералния секретар на БОК Белчо Горанов

Проучванията на различни организации в последните години сочат обезпокоителна тенденция за нарастване на употребата на допинг в спорта в свободното време и особено сред подрастващите, занимаващи се с фитнес. Според експертите този проблем е валиден за цяла Европа.

Въпреки че обикновено във фокуса на общественото внимание е употребата на допинг от елитни спортисти и скандалите в света на спорта, се оказва, че при т.нар. аматьори проблемът е много по-голям. Това е един от важните изводи от проведения преди дни в София международен семинар „Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване“, в който взе участие световният елит в борбата с допинга.

Семинарът беше организиран от Министерството на младежта и спорта като част от активностите му за Българското председателство на
Съвета на ЕС. Той беше открит от министъра на младежта и спорта и член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция WADA Красен Кралев, вицепрезидента на МОК и член на Управителния съвет и Изпълнителния комитет на WADA проф. д-р Угур Ерденер и заместник-генералния директор по образование и култура в Европейската комисия Йенс Нийманд Кристенсен.


А българският спортен министър предаде на участниците и поздравленията на президента на МОК Томас Бах, с който се беше чул лично по телефона преди началото на събитието.

Сред над 80-те чужденци участници в семинара бяха и заместник-генералният директор на WADA Роб Кьолер, председателят на комисията CAHAMA в Съвета на Европа, изпълнителният директор на организацията на националните антидопингови агенции iNADO Греъм Стийл, представители на Интерпол, водещи неправителствени организации в
сферата на борбата с допинга, представители на 25 антидопингови организации и 14 държави-членки на ЕС.

„Министерството на младежта и спорта на Република България постави борбата срещу употребата на допинг в спорта сред приоритетите на Българското председателство, защото темата за чист спорт и спазване правилата на честната игра е изключително важна за целия спортен свят“, коментира министър Кралев.

Той беше категоричен, че е необходимо създаването на специализирани антидопингови програми за обучение, които обхващат не само спортисти, треньори, спортно-технически персонал, но и спортуващи в свободното време, ученици, фитнес инструктори и граждани. “Получаваме много добра оценка за включването в темата за борбата с допинга на спорта за всички и спорта при подрастващите.

Представителите на останалите страни-членки признават, че проблемът е валиден за цяла Европа. Забелязва се употреба на забранени субстанции повече при аматьорите, отколкото при професионалистите“, сподели министър Кралев.

Експертите, участващи в семинара на ММС бяха категорични, че най-добрият начин да се намали употребата на забранени вещества сред младежите и спортуващите в свободното време са именно обучителните програми. Ако тийнейджърите знаят какви са последиците за здравето им от употребата на допинг, ще се замислят, преди да започнат.

Работата сред фитнес инструктурите също е важна. WADA дори разработва Международен стандарт за информация и обучение, в който ще бъдат обобщени принципите на всяко антидопингово обучение, за да бъде то ефективно.

ММС получи адмирации за организацията на антидопинг семинара от всички участници и специални благодарности от Роб Кьолер. Лекторите и панелистите се обединиха около мнението, че разискваните теми и изводите ще бъдат полезни за всички при предстоящия преглед на Световния антидопингов кодекс.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg