Допингът сред подрастващите е все по-голям проблем

2115
Допингът сред подрастващите е все по-голям проблем

© Красен Кралев със зам-шефа на WADА Роб Кьолер, вицепрезидента на МОК проф. д-р Угур Ерденер и генералния секретар на БОК Белчо Горанов

Проучванията на различни организации в последните години сочат обезпокоителна тенденция за нарастване на употребата на допинг в спорта в свободното време и особено сред подрастващите, занимаващи се с фитнес. Според експертите този проблем е валиден за цяла Европа.

Въпреки че обикновено във фокуса на общественото внимание е употребата на допинг от елитни спортисти и скандалите в света на спорта, се оказва, че при т.нар. аматьори проблемът е много по-голям. Това е един от важните изводи от проведения преди дни в София международен семинар „Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване“, в който взе участие световният елит в борбата с допинга.

Семинарът беше организиран от Министерството на младежта и спорта като част от активностите му за Българското председателство на
Съвета на ЕС. Той беше открит от министъра на младежта и спорта и член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция WADA Красен Кралев, вицепрезидента на МОК и член на Управителния съвет и Изпълнителния комитет на WADA проф. д-р Угур Ерденер и заместник-генералния директор по образование и култура в Европейската комисия Йенс Нийманд Кристенсен.

А българският спортен министър предаде на участниците и поздравленията на президента на МОК Томас Бах, с който се беше чул лично по телефона преди началото на събитието.

Сред над 80-те чужденци участници в семинара бяха и заместник-генералният директор на WADA Роб Кьолер, председателят на комисията CAHAMA в Съвета на Европа, изпълнителният директор на организацията на националните антидопингови агенции iNADO Греъм Стийл, представители на Интерпол, водещи неправителствени организации в
сферата на борбата с допинга, представители на 25 антидопингови организации и 14 държави-членки на ЕС.

„Министерството на младежта и спорта на Република България постави борбата срещу употребата на допинг в спорта сред приоритетите на Българското председателство, защото темата за чист спорт и спазване правилата на честната игра е изключително важна за целия спортен свят“, коментира министър Кралев.

Той беше категоричен, че е необходимо създаването на специализирани антидопингови програми за обучение, които обхващат не само спортисти, треньори, спортно-технически персонал, но и спортуващи в свободното време, ученици, фитнес инструктори и граждани. “Получаваме много добра оценка за включването в темата за борбата с допинга на спорта за всички и спорта при подрастващите.

Представителите на останалите страни-членки признават, че проблемът е валиден за цяла Европа. Забелязва се употреба на забранени субстанции повече при аматьорите, отколкото при професионалистите“, сподели министър Кралев.

Експертите, участващи в семинара на ММС бяха категорични, че най-добрият начин да се намали употребата на забранени вещества сред младежите и спортуващите в свободното време са именно обучителните програми. Ако тийнейджърите знаят какви са последиците за здравето им от употребата на допинг, ще се замислят, преди да започнат.

Работата сред фитнес инструктурите също е важна. WADA дори разработва Международен стандарт за информация и обучение, в който ще бъдат обобщени принципите на всяко антидопингово обучение, за да бъде то ефективно.

ММС получи адмирации за организацията на антидопинг семинара от всички участници и специални благодарности от Роб Кьолер. Лекторите и панелистите се обединиха около мнението, че разискваните теми и изводите ще бъдат полезни за всички при предстоящия преглед на Световния антидопингов кодекс.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg