Европейските сателити ще предвиждат бъдещите климатични катастрофи

4112
Европейските сателити ще предвиждат бъдещите климатични катастрофи

© Pixabay

Още в първите дни на новата 2021 г. Испания беше връхлетяна от бурята Филомена, която покри Мадрид със сняг и парализира икономиката.

Здравните служби бяха блокирани, супермаркетите - затворени, като дори се наложи армията да помага за разчистването на населените места и снабдяването със стоки от първа необходимост.

Бедствието отне живота на поне четирима души. 

Можеше ли обаче всичко това да бъде предотвратено? С напредъка на технологиите положителният отговор на този въпрос става все по-възможен, пише Bloomberg.


"Представете си, че имаше правителствена агенция или частна компания, която знаеше какво предстои и беше наясно с мащабите на бедствието две седмици преди то реално да се случи. Ако бяхме наясно с риска, че предстои буря, която се случва веднъж на 20 години, можехме да се подготвим много по-добре", казва Франциско Доблас-Рейес от отдела по физика на Центъра за суперкомпютри в Барселона.

Той и неговият екип работят върху сложни математически и статистически модели, чиято цел е да предвидят следващата буря от мащабите на Филомена. Това е задача, която става все по-важна с оглед на зачестяващите екстремни метеорологични явления в световен мащаб.

Данните, които се събират от европейските сателитите, са в основата на програмата Destination Earth (Дестинация Земя), която има амбицията да разработи най-детайлната дигитална симулация на климата на нашата планета.

Европейската космическа агенция разполага с 16 наблюдателни сателита в орбита, а в процес на разработка са още над 30 подобни съоръжения.

По време на управлението на Доналд Тръмп в Съединените щати изследванията на климата бяха изтласкани на по-заден план за сметка на пилотираните полети и изпращането на военни сили в космоса. За сметка на това европейските учени полагат усилия в търсенето на нови механизми за прогнозиране на климатичните явления в атмосферата.

През ноември Европейският съюз изстреля в орбита свой собствен сателит (с помощта на американската ракета на SpaceX), който може да засича минимални изменения в морскотоо равнище с детайл до един милиметър.

Страните по света, на чиято територия никога не е падал снягВсеки, който живее на място с благоприятен за снеговалеж климат, ще ви каже, че снегът е не само метеорологично явление, но и мощен културен символ

В ход са и други проекти, които имат за цел да осъществяват мониторинг върху движението на реките, езерата и останалите пресни водоеми, както и на количеството на парниковите емисии.  

С помощта на изкуствения интелект и суперкомпютрите първите симулации, представляващи дигитални "близнаци" на Земята, може да са готови през 2028 г., смята Йозеф Ашбахер, който тази година ще заеме поста на генерален директор на Европейската космическа агенция. 

Нейните данни и разработки са публично достъпни, което означава, че всеки - от учените в Барселона до фермерите и застрахователите, ще може да подобри собствените си модели на прогнозиране.

"Ако искате информацията наистина да бъде полезна, тя трябва да бъде представена по начин, който да е достъпен и визуално разбираем за хората. Това, което те искат да знаят, не е просто настоящата ситуация, а възможните бъдещи сценарии", казва Ашбахер.

Американските изследователи, които използват свои собствени сателити и симулационни програми за наблюдение на земната атмосфера, твърдят, че Европейският съюз вече има технологично предимство в създаването на детайлни модели за прогнозиране на климата. Те ще позволят засичането на метеорологични промени в райони с точност до един километър.

В момента метеоролозите боравят със сектори от около 10 квадратни километра. По-голямата разделителна способност ще позволи на учените да разберат по-добре как работят механизмите на формирането на облаците и как океаните помагат за преноса на топлинните течения.

Новите климатични модели биха били изключително полезни и за инвеститорите, пише още изданието. Бурите, пожарите и наводненията отнеха живота на най-малко 8200 души, а нанесените от тях щети бяха на стойност 210 млрд. долара, според оценките на презастрахователното дружество Munic Re.

Ако екстремните метеорологични явления зачестят, тази сума може да нарасне значително.

10 процъфтяващи градове, построени в пустинятаГрадовете са крайъгълен камък на човешката цивилизация. Те обикновено представляват гъсто населени места с внимателно определени граници

"В момента разполагаме с огромен обем от данни. Но наличието на твърде много информация също може да е вредно, защото може да дава фалшиви или объркващи сигнали. Информацията трябва да бъде сведена до няколко ключови критерия, които са най-важни за бъдещите прогнози", смята Роберт Холцман, който е член на управляващия борд на Европейската централна банка.

За да решат този проблем, учените на Стария континент работят върху създаването на серия от климатични индекси, които да бъдат лесно разбираеми и да могат да се използват от икономистите и финансовите анализатори при взимането на инвестиционни решения.

В момента климатичните модели, публикувани от Европейската космическа агенция, не винаги са подходящи за използване в икономически или инвестиционни анализи с по-дълъг времеви хоризонт. Те нямат възможността да "засичат" явления, като Филомена, с конкретно изчисление на тяхната вероятност.

В бъдеще това може да се промени, тъй като ЕС има намерение на инвестира над 8 млрд. евро в следващото поколение суперкомпютри, които ще могат да правят по няколко милиарда изчисления в секунда.

"Компаниите се нуждаят от конкретна информация за следващите няколоко часа, дни или седмици. Нашата цел е да помогнем на тях, както и на правителствата, да печелят и да бъдат по-подготвени за подобни събития", казва още  Франциско Доблас-Рейес.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg